spot_img
spot_img

Sistem tender terbuka pilihan terbaik untuk kerajaan kini

spot_img

PETALING JAYA: Sistem tender terbuka akan mengurangkan campur tangan politik, lobi, nepotisme dan kronisme. Ia juga akan mengurangkan masalah rasuah, kata bekas ketua setiausaha perbendaharaan Tan Sri Sheriff Kassim.

Beliau mengulas arahan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim baru-baru ini kepada penjawat awam bahawa kelulusan perolehan kerajaan tidak lagi boleh diberikan tanpa proses tender.

Anwar berkata kerajaannya tidak akan membenarkan ketirisan atau rasuah berterusan di negara ini, dan untuk memastikan rasuah tidak berlaku, kelulusan dan proses perolehan tanpa tender tidak lagi dibenarkan.

- Advertisement -

Sheriff berkata sistem tender terbuka sentiasa menjadi sebahagian daripada peraturan Kementerian Kewangan.

Memandangkan ia lebih telus, pembidaan untuk sesuatu projek akan menjadi lebih kompetitif dan pembida akan cuba memberikan harga yang terbaik.

“Perbendaharaan akan membuat anggaran kosnya sebelum tender dibuka. Jika harga bidaan terlalu rendah, ia mungkin bukan tawaran praktikal, justeru perbendaharaan mengkaji semua tawaran tender terbuka dengan teliti sebelum memberikan kontrak,” katanya sambil menambah bahawa mempunyai tender terbuka tidak bermakna rasuah akan dihapuskan tetapi ia akan dikurangkan.

- Advertisement -

Sherrif berkata dalam kes tertentu mungkin tidak praktikal untuk mengadakan tender terbuka, contohnya apabila ia melibatkan projek ketenteraan atau mungkin hanya ada satu pembekal untuk produk itu.

Beliau berkata kementerian tidak dibenarkan keluar daripada amalan standard mengadakan tender terbuka, mereka perlu memberi alasan mengapa mereka mahu mengadakan rundingan terus dengan kontraktor.

Jika mereka mahu mengelak sistem tender terbuka, alasan itu mesti berasas, katanya.

Timbalan Menteri Kewangan Datuk Seri Ahmad Maslan berkata pada Rabu lepas pelaksanaan dasar tender terbuka akan membawa kepada pengurangan kos kepada kerajaan di samping meningkatkan pendapatan negara.

Pakar ekonomi Tan Sri Ramon Navaratnam berkata sistem tender terbuka adalah terbaik jika ia dilakukan secara telus dan bertanggungjawab. Dalam sistem tertutup mereka yang terlibat boleh mendapatkan “beberapa rakan” untuk membida tender sebelum ia diberikan kepada salah seorang daripada mereka.

“Dalam sistem pembidaan terbuka, terdapat beberapa set pra-kelayakan, seperti keupayaan dan rekod prestasi. Keseluruhan proses adalah sangat ketat dan tawaran tidak boleh dikongsi dengan orang lain, atau proses itu akan rosak.

“Jika dilakukan dengan baik, sistem itu akan mengurangkan ketirisan dan menjimatkan wang untuk kerajaan, tetapi jika kawalan longgar, maka ketirisan akan menjadi masalah. Kemungkinan rasuah wujud jika mereka yang terlibat dalam tender terbuka itu bersekongkol dengan pembida,” kata bekas timbalan ketua setiausaha perbendaharaan dan ketua setiausaha Kementerian Pengangkutan itu.

Ramon juga berkata tawaran tender terendah mungkin bukan yang terbaik kerana pemenang mungkin tidak dapat menyempurnakan projek atau memenuhi kualiti kerja yang dikehendaki.

“Sebelum tawaran diberikan dalam sistem tender terbuka, semua pembida mesti diteliti dengan telus untuk memastikan pemenang dapat menyiapkan sesuatu projek. Kegagalan untuk menyampaikan walaupun dalam sistem terbuka akan menyebabkan kerajaan kehilangan wang.”

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

comments

Muat turun applikasi Berita Tular di Apple Store atau Google Play sekarang


Dapatkan informasi terkini di emel anda. Langgan secara percuma.

Terkini

spot_img
spot_img