spot_img
spot_img

Menjejaki RM260juta yang disyaki diterima Bersatu & pengundi yang diberi wang di Terengganu

spot_img

PETALING JAYA: Baki RM260 juta daripada lebih RM300 juta dana di ­bawah Pakej Rangsa­ngan Ekonomi yang disyaki diterima Parti Pribumi Bersatu Ma­laysia (Bersatu) dipercayai di­belanjakan semasa Pilihan Ra­­ya Negeri (PRN) dan Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).

Menurut sumber yang diperoleh oleh Berita Tular, siasatan SPRM kini difokuskan dalam pelbagai sudut untuk mengesan jejak kewangan bagi tujuan mengetahui punca dan aliran wang yang telah dibelanjakan termasuk kemungkinan ia dibe­rikan kepada pemimpin parti-parti komponen Perikatan Nasional (PN) dan pelbagai kegunaan lain.

Kata sumber, sebahagian da­ripada dana RM300 juta tersebut dipercayai dimasukkan oleh syarikat-syarikat atau kontraktor ke dalam akaun Bersatu ketika tempoh pemerintahan PN se­jak 2020 hingga tahun lalu.

- Advertisement -

Dua akaun bernilai RM40 juta milik Bersatu yang telah dibekukan sejak 3 minggu lalu mungkin akan berlarutan dalam tempoh tiga bulan sehingga setahun bergantung kepada hasil siasatan SPRM. .

Sum­ber turut mendedahkan bahawa beberapa ahli Bersatu sudah diambil keterangan bagi membantu siasatan berhubung perkara tersebut.

- Advertisement -

Ketua Pesuruhjaya SPRM, Tan Sri Azam Baki ketika dihubungi menegaskan, agensi itu akan memanggil sesiapa sahaja yang ada kaitan dan boleh membantu siasatan. Beliau enggan mendedahkan nama-nama individu yang akan dipanggil selain tidak mahu memberi komen lanjut dengan alasan siasatan masih dijalankan dari pelbagai sudut.

Dalam laporan minggu ini, semakan dalam akaun yang dibekukan hanya menemukan wang RM40 juta manakala bakinya RM260 juta masih dijejaki.

Pembekuan dilakukan mengikut Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram.

Keterangan beberapa individu daripada enam agensi kerajaan diambil SPRM berhubung siasatan pengagihan projek-projek kerajaan di bawah Pakej Rangsangan Ekonomi sepanjang 2020 hingga tahun lalu. Kata sumber itu, sebanyak lima pemilik syarikat swasta dipanggil dan disiasat termasuk seorang ketua pegawai eksekutif yang ditahan kerana disyaki menjadi ‘orang tengah’. Siasatan SPRM turut memberi fokus kepada sumber kewangan yang diperoleh sebuah parti politik yang dikatakan menerima wang berkenaan bagi tujuan pembiayaan politik. Sepanjang tempoh itu, SPRM telah mengambil keterangan seramai 29 individu.

Dalam pada itu, laporan yang dipetik dari Mingguan Malaysia difahamkan, ketua pegawai Eksekutif sebuah syarikat swasta yang menjadi ‘dalang’ dalam pengagihan projek itu adalah individu berkepentingan yang mempunyai kaitan dengan menantu kepada salah seorang pemimpin parti politik yang disiasat.
Sementara itu, Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim menegaskan, kerajaan tidak campur tangan terhadap siasatan berhubung pembekuan akaun Bersatu. Beliau menafikan dakwaan pemimpin pembangkang bahawa kerajaan ‘memperkudakan’ agensi SPRM dan polis bagi merosakkan kredibiliti PN.
Perdana Menteri mengulangi bahawa sebagai Menteri Kewangan, beliau mendapati bahawa projek-projek yang dilaksana Bersatu menelan belanja terlalu tinggi tanpa proses tender yang telus. Projek Jana Wibawa yang dilaksana parti itu ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan tebatan banjir menelan kos terlalu tinggi.

Semalam, Pengerusi PN Tan Sri Mahyuddin Yassin telah menulis surat rasmi kepada SPRM untuk membatalkan pembekuan akaun Bersatu kerana beliau mendakwa tiada bukti ditemui oleh SPRM berhubung salah guna dana kerajaan oleh parti itu. Kata beliau lagi, pembekuan akaun Bersatu menjejaskan parti itu yang merupakan sebuah pertubuhan politik penting dan besar dalam negara untuk membayar gaji pihak pentadbiran.
Sementara itu di Terengganu pula, kira-kira 90 individu dikenal pasti Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) disyaki menerima RM30 sehingga RM150  di Terengganu untuk mengundi sebuah parti politik dalam pilihan raya umum ke-15 (PRU15) baru-baru ini.
Aktiviti menerima sejumlah wang itu dikesan selepas seorang Ketua cawangan di sebuah Dewan Undangan Negeri (DUN) di negeri berkenaan di soal siasat SPRM. Selain itu, sebahagian daripada 90 individu yang memperoleh wang tunai berkenaan juga telah dijejaki dan diambil keterangan oleh SPRM bagi siasatan lanjut.
Siasatan telah dimulakan SPRM susulan penularan sebuah video menunjukkan orang ramai dikatakan menunggu di hadapan sebuah bangunan untuk menerima bayaran daripada sebuah parti politik bagi tujuan mengundi. Beberapa dokumen seperti tanda tangan akuan menerima wang tunai oleh kesemua individu terlibat juga diperoleh bagi siasatan.

comments

Muat turun applikasi Berita Tular di Apple Store atau Google Play sekarang


Dapatkan informasi terkini di emel anda. Langgan secara percuma.

Terkini

spot_img
spot_img