spot_img
spot_img

4 syarikat gergasi teknologi dunia terpaksa hentikan ribuan kerja

spot_img

Ia bukan masa yang mudah untuk syarikat teknologi tinggi atau teknologi maklumat.

Dengan wabak yang telah berkurangan dan risiko kemelesetan yang semakin meningkat, permintaan untuk barangan dan perkhidmatan pengguna juga telah jatuh daripada semasa wabak pendemik.

Indeks Komposit NASDAQ yang terkenal menjunam sebanyak satu pertiga tahun lepas, menekankan perkembangan syarikat-syarikat gergasi yang begitu pantas berkembang sebelum ini.

- Advertisement -

Oleh sebab itu, syarikat teknologi utama telah mengumumkan pemberhentian pekerja untuk mengurangkan asas kos mereka dan memperbetulkan semula arah tuju perniagaan mereka.

Pelabur telah mengelak membeli saham mereka dan menyebabkan nilai saham dividen menjunam apabila penjualan saham semakin meningkat tahun lepas.

Walau bagaimanapun, adalah wajar untuk bertanya sama ada syarikat teknologi ini boleh terus berkembang semula selepas semua masalah di atas berlalu atau dapat diatasi.

- Advertisement -

Mari kita gali lebih mendalam untuk mengetahui sama ada syarikat-syarikat ini masih berpotensi di masa hadapan

Alphabet (GOOGLE)

Syarikat induk Google dan YouTube mengumumkan 12,000 pemberhentian kerja pada akhir Januari lalu.

Ketua Pegawai Eksekutif Sundar Pichai mengakui bahawa perniagaan itu telah mengupah secara agresif dalam dua tahun lepas kerana pertumbuhan “dramatik”.

Dengan permintaan yang menjunam, syarikat sedang menyesuaikan diri dengan realiti ekonomi baharu.

Pemberhentian semasa akan mengurangkan bilangan pekerja syarikat sebanyak kira-kira 6.4%, berdasarkan 186,779 pekerja yang dilaporkan Alphabet setakat 30 September 2022.

Untuk suku ketiga fiskal 2022 baru-baru ini (3Q2022), Alphabet melaporkan hanya peningkatan pendapatan 6% tahun ke tahun kepada AS$69.1 bilion.

Keuntungan bersih turun 26.5% tahun ke tahun kepada AS$13.9 bilion.

Microsoft

Gergasi perisian (software) Microsoft akan membuang 10,000 pekerjanya ketika syarikat itu bersedia untuk pertumbuhan yang pesat.

Dalam tempoh pertumbuhan seterusnya juga, Microsoft akan menanggung caj AS$1.2 bilion berkaitan pajakan dan aktiviti lain.

Gergasi perisian itu sebelum ini telah membuang kurang daripada 1% kakitangannya pada Julai tahun lalu, dengan 1,000 lagi atau lebih pekerja diberhentikan kemudiannya pada Oktober tahun lalu.

Kali ini pula sebanyak 10,000 pekerja akan kehilangan pekerjaan, merupakan pemberhentian terbesar bagi syarikat gergasi perisian itu dan Ketua Pegawai Eksekutifnya Satya Nadella telah melaporkan bahawa pelanggan “mengoptimumkan perbelanjaan digital mereka untuk melakukan lebih banyak dengan lebih sedikit”, membayangkan penurunan dalam permintaan untuk produk dan perkhidmatan syarikat.

Suku kedua fiskal 2023 Microsoft yang berakhir pada 31 Disember 2022 menyaksikan pendapatan mereka hanya meningkat 2% tahun ke tahun kepada AS$52.7 bilion.

Keuntungan operasi dan bersih, bagaimanapun, masing-masing turun sebanyak 8.3% dan 12.5% tahun ke tahun, kepada AS$20.4 bilion dan AS$16.4 bilion.

Meta Platforms (facebook)

Meta Platforms, yang memiliki jenama media sosial Facebook, WhatsApp dan Instagram, mengumumkan pemberhentian kerja yang paling besar pernah berlaku.

11,000 pekerja akan diberhentikan, mewakili 13% daripada tenaga kerjanya.

Gergasi media sosial itu telah meningkatkan bilangan kakitangannya sebanyak 60% semasa wabak tetapi perniagaannya kini terjejas oleh persaingan yang lebih kuat daripada pesaing seperti TikTok dan kelembapan dalam perbelanjaan iklan dalam talian.

Ketua Pegawai Eksekutif Mark Zuckerberg telah menyatakan kekesalan terhadap langkah pengambilan pekerja yang ramai sebelum ini tetapi mengulangi bahawa matlamat Meta Platform adalah untuk menjadi syarikat yang lebih tersusun dan cekap.

Laporan pendapatan terkini syarikat menunjukkan kesan permintaan yang perlahan dan kos yang lebih tinggi yang timbul daripada inflasi.

Bagi suku keempat 2022 (4S2022), hasil mereka susut 4% dari tahun ke tahun kepada AS$32.2 bilion manakala keuntungan operasi susut 49% dari tahun ke tahun kepada AS$6.4 bilion.

Keuntungan bersih menjunam sebanyak 55% dari tahun ke tahun kepada AS$4.6 bilion.

Secara positif, pengguna aktif harian mencapai pencapaian baharu sebanyak dua bilion, meningkat 4% dari tahun sebelum ini.

Salesforce.com (CRM)

Salesforce, yang menawarkan platform awan (cloud) untuk pengurusan perhubungan pelanggan (CRM), membuang 7,000 pekerjaan atau sekitar 10% kakitangannya sebagai sebahagian daripada rancangan penstrukturan semula.

Kos sekali sahaja sebanyak AS$1 bilion hingga AS$1.4 bilion akan dibebani berhubung dengan langkah ini.

Ketua Pegawai Eksekutif Bersama Marc Benioff telah mengulas bahawa perniagaannya mengalami kelembapan apabila pelanggan menahan pembelian mereka di tengah-tengah persekitaran makroekonomi yang mencabar.

Pakar CRM masih mencatatkan pertumbuhan yang sihat untuk suku ketiga fiskal 2023 yang berakhir pada 31 Oktober 2022.

Sembilan bulan pertama fiskal 2023 menyaksikan syarikat itu menjana aliran tunai percuma sebanyak AS$3.7 bilion.

Kesimpulan.

Walaupun berita ini kelihatan negatif dalam jangka pendek, pelabur harus ingat bahawa perniagaan ini masih merupakan gergasi dan kukuh dalam bidang masing-masing.

Kelembapan ekonomi adalah sebahagian daripada pelaburan dan bersifat sementara.

Mungkin menyakitkan bagi syarikat ini untuk melaksanakan pemberhentian pekerja secara menyeluruh, tetapi dalam jangka panjang, pertumbuhan boleh kembali apabila perniagaan ini kembali ke landasan yang betul.

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

comments

Muat turun applikasi Berita Tular di Apple Store atau Google Play sekarang


Dapatkan informasi terkini di emel anda. Langgan secara percuma.

Terkini

spot_img
spot_img