spot_img
spot_img

PRN : Pertembungan PH & PAS, UMNO & Bersatu hanya penambah kekuatan komponen

spot_img

KUALA LUMPUR: Kedah, Ke­lantan dan Terengga­nu diramal terus kekal di bawah pentadbiran PAS di bawah Pe­rikatan Nasional (PN) da­lam pilihan raya negeri (PRN) tidak lama lagi.

Menurut kajian dan kumpulan pendapat dari Berita Tular, faktor itu dipengaruhi oleh sikap pengundi di ketiga-tiga negeri itu di mana kawasan kampung yang banyak, penduduk bukan Melayu yang sedikit, tahap pendidikan yang rendah dan juga corak pekerjaan di sekitar negeri tersebut akan memberi kelebihan 80 peratus kepada Pas.

Sentimen gelombang hijau masih kuat dan pola pemikiran rakyat di pedalaman sukar untuk diubah. Pas benar-benar akan memainkan peranan dari segi jentera untuk menang di nege­ri-negeri itu dan akan menjadi kelebihan buat PN untuk menang di tiga negeri itu walaupun dana PN mungkin tersekat akibat pembekuan akaun oleh SPRM.

- Advertisement -

Bagi Pakatan Harapan (PH) pula, rakyat akan menilai penghargaan yang diberi dari negara luar kepada Perdana Menteri dan ia boleh menjadi kelebihan. Tetapi kecenderungan ini lebih di kawasan bandar dan di mana penduduknya mempunyai latar belakang pendidikan yang baik serta akses kepada informasi dengan meluas. Oleh itu jika dilihat, kawasan bandar atau pengundi bukan Melayu yang melebihi 30%, ia akan berpihak kepada PH.

Manakala pe­ngundi di pedalaman lebih cenderung kepada PN yang dilihat bersih, meskipun banyak isu yang kini sedang dipersoalkan seperti isu dari mana datangnya wang yang banyak ketika pilihan raya umum lalu.

Kesimpulannya apabila PN ingin me­nga­dakan PRN lebih awal di tiga-tiga ne­geri itu, PN akan masih dilihat mendominasi, maka PN ada kelebihan.

- Advertisement -

PRN kali ini adalah pertembungan antara PH dan PAS. UMNO dan Bersatu masing-masing hanya akan memainkan peranan sebagai penambah kekuatan pengundian.

comments

Muat turun applikasi Berita Tular di Apple Store atau Google Play sekarang


Dapatkan informasi terkini di emel anda. Langgan secara percuma.

Terkini

spot_img
spot_img