spot_img
spot_img

Anwar merosakkan reformisnya sendiri – Raman Letchumanan

spot_img

31 JANUARI ― Sejak menjadi perdana menteri dua bulan lalu, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata semua perkara-perkara yang betul sahaja ― seperti menggalakkan tadbir urus yang baik dan institusi demokrasi, menghapuskan rasuah, nepotisme, kronisme, pelantikan politik ― untuk mereformasi negara yang sedang sakit ini selama 60 tahun.

Malah beliau berkata menteri dan timbalan menteri tidak boleh membuat pelantikan politik untuk jawatan mereka sendiri, kecuali daripada perkhidmatan awam sedia ada.

Sebaliknya pelantikan Nurul Izzah, anak perempuan Anwar, sebagai penasihat kewangan dan ekonomi kanannya, telah merosakkan itu semua. Ia datang sebagai ‘panahan petir dari awan gelap’ yang menakutkan yang tiba-tiba menyelubungi Anwar.

- Advertisement -

Nampaknya Anwar bercakap tentang semua perkara yang betul, tetapi melakukan sebaliknya.

Reaksi daripada rakyat sangat marah, kecuali mereka yang ada kaitan. Pembangkang berasa gembira dan kini ada peluang besar untuk menyerangnya. Malah ada mereka yang berada dalam kerajaan perpaduan yang rapuh ini tertanya-tanya sama ada Anwar mahu ‘menamatkan kerajaannya’ secepat ini.

Penyokong Anwar mewajarkan perlantikan itu, memetik nepotisme dan kronisme dalam pelantikan pemimpin-pemimpin lain dan terdahulu. Bukankah perkara itu Anwar sendiri yang berikrar untuk menghapuskan dari hari pertama lagi?

- Advertisement -

Saya menawarkan pandangan saya di sini sebagai bekas penjawat awam kanan (Perkhidmatan Tadbir dan Diplomatik (perkhidmatan PTD)), dan berkelayakan dalam bidang kewangan dan ekonomi, sebagai akauntan bertauliah profesional dan mempunyai PhD berkaitan ekonomi.

Jawatan penasihat, seperti perunding atau kapasiti yang serupa, memerlukan pengetahuan pakar dan pengalaman di tempat kerja selama bertahun-tahun. Walaupun sangat berkelayakan, penasihat/perunding hanya boleh dilantik jika tiada kepakaran dalaman yang memerlukan sumbangan kepakaran dari luar pentadbiran.

Kementerian Kewangan sepatutnya lebih arif, kerana merekalah mengakreditasi profesional, perunding dan syarikat yang berkelayakan. Adakah kementerian kewangan kini sendiri kekurangan bakat seperti itu ?

Dalam mana-mana permohonan kerja dengan kerajaan, yang pertama disingkirkan adalah mereka yang ada kaitan kekeluargaan dengan pengurusan tertinggi melainkan ia adalah perniagaan keluarga. Itu menjadi lebih kritikal terutamanya dalam kementerian kewangan yang penting. Bagaimana Anwar boleh melantik anaknya Nurul seorang diri tanpa sebarang proses yang sewajarnya? Adakah ini diputuskan semasa sarapan pagi?

Mengikut salah laku dan etika profesional, adalah salah untuk menawarkan sebarang nasihat yang memerlukan pentauliahan profesional, seperti akauntan, juruaudit, perancang kewangan, peguam, doktor. Di sini nampaknya Nurul yang tidak bertauliah akan menasihati profesional bertauliah di kementerian kewangan.

Anwar berkata beliau tidak memerlukan ijazah kewangan untuk menjalankan tugasnya dahulu dan sekarang. Tetapi beliau harus ingat, jurutera boleh melakukan tugas pengurus, tetapi pengurus tidak boleh melakukan tugas jurutera. Itulah sebabnya perkhidmatan awam yang cekap dengan kelayakan yang betul disediakan untuk menasihati eksekutif tentang cara menjalankan tugas pengurusan mereka.

Selain daripada pelanggaran profesional, adalah salah dalam undang-undang kontrak dan undang-undang pekerjaan untuk menggaji seseorang tanpa upah. PBB membayar satu dolar setiap seorang untuk sukarelawan untuk mengesahkan (legalize) pekerjaan itu. Walau apa pun, tolong jangan memperbodohkan rakyat bahawa kami pembayar cukai tidak mampu membayar seseorang untuk menyediakan perkhidmatan yang sangat diperlukan sedangkan kami sudah memikul dan membayar 1.6 juta penjawat awam.

Bagi saya, perkhidmatan percuma ini seolah-olah dongeng untuk mewajarkan pelantikan Nurul. Dan kenapa dirahsiakan selama sebulan ?

Adakah Nurul akan mempunyai pejabatnya sendiri dengan pegawainya sendiri? Apakah skop kerja dia? Adakah dia akan terlibat dalam menasihati dan memantau kerja pegawai perbendaharaan, mempengerusikan mesyuarat dan membuat keputusan? Adakah dia mempunyai akses kepada rahsia rasmi dan urusan dalaman?

Ataukah Nurul hanya akan menasihati Anwar dengan menawarkan pendapat atau sebagai pendapat kedua, yang mungkin tidak sama dengan penjawat awam. Dalam semua aspek, nampaknya Nurul akan mengendalikan kementerian terutamanya dengan Anwar sibuk sebagai PM. Dia akan menjadi orang terpenting antara menteri/timbalan menteri dan penjawat awam tertinggi yang mempunyai hubungan langsung dengan Anwar di pejabat dan di rumah.

Sudah tentu mungkin berlaku pertindihan dengan menteri ekonomi. Anwar perlu menjelaskan peranannya dan meletakkannya secara bertulis.

Pelantikan ini akan terus menghantui Anwar, lebih-lebih lagi menimbulkan kekeliruan besar di kalangan penjawat awam dan kementerian lain.

Berdasarkan pengalaman saya dalam badan kebajikan kerajaan, BAKTI dan PUSPANITA, pasangan menteri dan penjawat awam tertinggi menikmati servis layanan keutamaan daripada penjawat awam berbanding tugas rasmi mereka. Sudah tentu budaya ‘bodek’ akan ditunjukkan secara meluas. Pegawai perbendaharaan akan memberi penghormatan kepada Nurul, walaupun tugas mereka melarangnya.

Dan ia akan menjadi ulangan klasik nepotisme dan kronisme yang melanda seluruh pentadbiran dan perkhidmatan awam dalam kerajaan, kini dalam kerajaan reformis Anwar pula.

Selepas perjuangan yang sukar dimenangi dalam PRU15, dan dengan kebijaksanaan Raja-Raja, Anwar menjadi perdana menteri ke-10. Melihat kepada komen media sosial, kini kebanyakannya berfikir dua kali tentang Anwar, sama ada beliau seorang reformis sejati yang dijanjikannya.

Anwar telah merendahkan pemikiran rakyat di bandar, rakyat yang berpendidikan dan bermaklumat yang berada di belakangnya selama ini dan beliau seolah-olah menyerahkan kerajaannya kepada pembangkang untuk mengambil peluang menyerang dan mungkin mengambil alih semula kerajaan sekarang.

Adakah perlantikan Nurul ini berbaloi dengan semua risiko ini? Malah memburuk-burukkan segala jasa baik Nurul? Mengapa perlu terlibat dalam perkara yang merosakkan imej yang tidak perlu, dan atas perkara kecil yang tidak sepatutnya ? Mengapa mengecewakan pengundi dan penyokong anda kepada isu ini?

Jika Anwar mahukan Nurul, kenapa tidak lantik dia ke yayasan atau syarikat berkaitan kerajaan untuk bergaji penuh. Sebut saja Yayasan Malaysia Madani. Nurul paling sesuai untuk peranan itu.

Rayuan saya kepada Anwar, tolong batalkan segera pelantikan ini!

Dan rayuan saya kepada Nurul, sila tarik diri daripada perlantikan ini jika anda benar-benar mahu PM Anwar kekal memegang jawatan, dan melawan musuh sebenar negara.

 

* Raman Letchumanan PhD, ialah bekas Felo Kanan di Universiti Teknologi Nanyang Singapura, bekas pengarah di Kementerian Sains, Teknologi dan Alam Sekitar, dan bekas ketua pengurusan alam sekitar/bencana di Sekretariat Asean di Jakarta. Hubungi: raman.asean@gmail.com

** Ini adalah pendapat peribadi penulis atau penerbitan dan tidak semestinya mewakili pandangan Berita Tular serta dipertik dari Malay Mail.

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

comments

Muat turun applikasi Berita Tular di Apple Store atau Google Play sekarang


Dapatkan informasi terkini di emel anda. Langgan secara percuma.

Terkini

spot_img
spot_img