spot_img
spot_img

Lebih banyak insentif untuk EV pada Belanjawan 2023 yang diperbaharui – RHB Research

spot_img

PETALING JAYA: Lebih banyak insentif diberikan untuk menggalakkan penggunaan kenderaan elektrik (EV) di Malaysia di bawah Bajet 2023 yang diperbaharui keseluruhannya semula yang akan dibentangkan pada 24 Februari ini.

Ini memandangkan penggunaan EV yang “masih lembap” di dalam negara, kata RHB Research dalam laporan terbarunya.

Firma penyelidikan itu berkata Bajet 2023 dijangka akan memberikan insentif untuk menarik pengilang peralatan dan memasang EV mereka di dalam negara, yang seterusnya boleh mendorong mereka untuk menjual di dalam negara.

- Advertisement -

Ini juga akan meningkatkan lagi pilihan EV dan ketersediaan unit, tambahnya.

RHB Research juga menjangkakan tempoh bebas cukai yang lebih panjang untuk pembelian EV yang boleh membantu lebih ramai pembeli memanfaatkan pelepasan cukai, apabila lebih banyak EV memasuki pasaran.

Ambil perhatian bahawa Bajet 2023 di bawah kerajaan terdahulu hanya melanjutkan pengecualian cukai import dan duti eksais untuk EV unit terbina sepenuhnya (CBU – Complete Build Unit) selama setahun hingga akhir 2024 dari akhir 2023, manakala tempoh pengecualian cukai EV yang tidak dikenakan sepenuhnya kekal hingga akhir- 2025.

- Advertisement -

Firma penyelidikan itu berkata insentif langsung untuk syarikat memasang pengecas EV boleh membantu menangani halangan untuk membeli EV.

Baru-baru ini, Menteri Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim Nik Nazmi Nik Ahmad berkata akan terdapat lebih banyak insentif berkaitan EV dalam Bajet 2023 yang disemak semula.

Dalam penantian lama untuk EV, RHB Research menyatakan bahawa Atto 3 baharu BYD telah menerima kira-kira 1,500 tempahan dalam tempoh sebulan selepas pelancarannya.

“Bagaimanapun, kami percaya bahawa permintaan untuk EV di Malaysia masih lemah,” katanya.

Pada masa ini, semua model EV popular sedia ada di sini seperti BMW iX, Hyundai IONIQ5, Kia EV6, Mazda MX-30 mempunyai stok yang tersedia.

Walaupun lebih banyak jenama mampu milik seperti Lingbox akan memasuki pasaran, RHB Research berkata halangan tertentu terhadap penggunaan EV masih wujud.

(EV buatan China mampu milik, Lingbox akan memasuki pasaran Malaysia dan Indonesia)

Pertama, ramai pengguna mendapati EV sedia ada terlalu mahal, berbanding dengan kenderaan enjin pembakaran petrol mahupun diesel.

“Ini terutamanya disebabkan oleh kos bateri yang tinggi kira-kira 30% hingga 40% daripada EV, yang dijangka kekal tinggi pada 2023,” kata firma penyelidikan itu.

Kedua, pelanggan tidak biasa dengan tempoh pengecasan yang lama dari sekitar 30 minit hingga lebih lapan jam berbanding dengan masa yang singkat untuk mengisi minyak di stesen minyak.

Oleh itu, masa yang digunakan untuk mengecas EV harus beransur-ansur berkurangan dengan kemajuan teknologi.

Ketiga, infrastruktur pengecasan yang tidak mencukupi akan menjadikan pemilikan EV mencabar, kata RHB Research.

Satu lagi perkara penting ialah syarikat kereta pada masa ini kurang keterlihatan mengenai pelaksanaan reformasi duti eksais yang dijadualkan pada 2023.

Pembaharuan itu dianggap tidak popular di tengah-tengah persekitaran kos sara hidup yang tinggi sekarang.

“Memandangkan kerajaan baru sahaja berkuasa dan berusaha untuk menangani krisis kos sara hidup, kami berpendapat bahawa melaksanakan pembaharuan duti eksais mungkin membawa kepada langkah mundur dalam mencapai objektifnya,” kata firma penyelidikan itu.

Polisi itu berkemungkinan akan menaikkan harga kereta sebanyak 8% hingga 20%, menurut Persatuan Automotif Malaysia.

RHB Research berkata: “Walaupun kami menjangkakan peningkatan pendapatan suku keempat 2022 yang kukuh, kami kekal ‘neutral’ dalam sektor kereta dan alat ganti kereta.

“Kami menjangkakan jualan kereta 2023 akan berkurangan daripada asas 2022 yang tinggi berikutan kekurangan pengecualian cukai jualan dan perkhidmatan serta harga kereta yang lebih tinggi,” tambahnya.

Tambahan pula, penilaian syarikat berkaitan auto berada pada atau melebihi tahap sejarah dan juga, kekurangan pemangkin penilaian semula.

Pilihan utama firma penyelidikan itu ialah Bermaz Auto Bhd dan Sime Darby Bhd untuk hasil dividen kukuh masing-masing sebanyak 7% dan 5%.

“Kedua-dua syarikat mempunyai tawaran EV paling banyak dalam kalangan syarikat di bawah liputan kami, meletakkan mereka untuk menangkap penggunaan EV yang semakin meningkat di Malaysia dan di rantau ini,” katanya.

Bagi Sime Darby, memandangkan operasinya yang ketara di China, saham itu juga merupakan permainan pembukaan semula China yang menarik, kata RHB Research.

Risiko penurunan utama termasuk tekanan makroekonomi yang berterusan yang mungkin melembutkan lagi pesanan, kadar faedah yang lebih tinggi daripada jangkaan dan kebangkitan semula dalam kekangan rantaian bekalan.

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

comments

Muat turun applikasi Berita Tular di Apple Store atau Google Play sekarang


Dapatkan informasi terkini di emel anda. Langgan secara percuma.

Terkini

spot_img
spot_img