spot_img
spot_img

Bajet 2023, diperbaharui keseluruhannya

spot_img

PUTRAJAYA: Ia akan menjadi Bajet 2023 yang baharu sepenuhnya, yang tidak sama sekali dengan yang dibentangkan pada Oktober tahun lepas oleh pentadbiran terdahulu, kata Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Anwar berkata beliau akan merombak bajet dari “semua aspek”, dan ia akan mempunyai asas dan teras baharu, walaupun beliau mengakui bahawa beliau akan masih melihat cadangan daripada versi sebelumnya yang dibentangkan. Ia lebih tepat kerana dikemas kini sehingga Januari 2023.

 

- Advertisement -

Bercakap lebih awal pada dialog itu, Anwar berkata hutang kerajaan, perusahaan kecil dan sederhana (PKS), inisiatif hijau dan kemajuan digital, termasuk sektor pertanian serta tenaga boleh diperbaharui, akan menjadi fokus Belanjawan.

“Dasar kerajaan harus memberi tumpuan kepada bidang ini kerana potensinya dan bilangan pekerja yang diambil bekerja. Dengan membantu mereka, mereka dalam sektor ini akan dapat bersaing dengan syarikat gergasi,” katanya.

Beliau berkata industri mewah juga akan diberi perhatian yang sewajarnya kerana ia kekal sebagai sektor penting, terutama yang mempunyai potensi eksport.

- Advertisement -

Beliau berkata PKS mempunyai potensi untuk meningkatkan keupayaan daya saing mereka jika mereka diberi lebih banyak bantuan dan peluang.

Perdana Menteri berkata Bajet akan memberi tumpuan kepada kemajuan digital, PKS dan ekonomi hijau, memandangkan kepentingan dan potensinya.

Bagi 2023, Anwar berkata perkhidmatan hutang Malaysia berjumlah RM45 bilion, mewakili 15% daripada hasilnya, manakala hutang negara kini berjumlah RM1.2 trilion dan boleh mencecah RM1.5 trilion, termasuk liabiliti.

Beliau berkata rakyat Malaysia mesti mengetepikan zon selesa dalam menghadapi 2023, kerana ekonomi masih mencabar.

Beliau mengulangi usaha pentadbirannya untuk mengubah orientasi Belanjawan untuk memastikan sebahagian besar rakyat Malaysia mendapat manfaat daripada inisiatif ekonominya.

Sementara itu, Anwar berkata walaupun angka pengangguran negara adalah rendah, kadar pengangguran belia bagi mereka yang berumur di bawah 25 tahun adalah pada 10%.

Beliau juga berkata pentadbirannya telah mula menggunakan pendekatan subsidi yang disasarkan dengan mengekalkan tarif elektrik untuk kumpulan berpendapatan rendah dan sederhana serta PKS, dan meningkatkan tarif kuasa untuk syarikat multinasional dan firma pengeksport “besar”, yang menguntungkan.

Mengenai sama ada meningkatkan kadar dasar semalaman (OPR) akan menjadikan ringgit lebih menarik, Anwar, yang juga Menteri Kewangan, berkata beliau akan terus menyerahkan saranan untuk memutuskan OPR kepada Bank Negara, di tengah-tengah pengukuhan mata wang tempatan baru-baru ini, terutamanya berbanding dolar AS.

“Jelas sekali, Kementerian Kewangan akan terus melibatkan bank pusat dalam perkara sebegitu, supaya kita boleh melihat dengan lebih baik juga gambaran makroekonomi pada masa yang sama,” katanya.

Sementara itu, Anwar berkata negara boleh menjimatkan sehingga RM10 bilion daripada ketirisan yang berlaku dalam sistem perolehan kerajaan sekiranya rasuah dibanteras di semua peringkat termasuk mengubah cara lama, iaitu tanpa campur tangan politik atau kepentingan ahli perniagaan besar dalam kerajaan. perolehan.

Pertama, beliau bercadang untuk melindungi kewangan kerajaan dengan menambah baik proses perolehan peralatan ketenteraan, antara lain, supaya proses ini tidak akan tertakluk kepada sebarang campur tangan politik atau melayani kepentingan peribadi.

“Kami mengalami ketirisan yang tinggi. Dalam tempoh kurang dua bulan di Kementerian Kewangan, saya telah mengenal pasti RM3 bilion hingga RM4 bilion yang boleh dijimatkan,” katanya.

Anwar dijangka membentangkan Bajet 2023 baru pada 24 Feb atas kapasitinya sebagai Menteri Kewangan, selepas pentadbiran terdahulu di bawah Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob membentangkan Bajet pada 7 Okt tahun lepas, membabitkan peruntukan RM372.3 bilion.

Pada 20 Disember tahun lepas, Anwar meluluskan “bajet mini” sebanyak RM107.72 bilion yang diluluskan bagi membolehkan gaji kakitangan awam, utiliti, biasiswa, bayaran kebajikan serta perkhidmatan pendidikan dan penjagaan kesihatan dibayar, sehingga Bajet 2023 yang baharu akan diluluskan.

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

comments

Muat turun applikasi Berita Tular di Apple Store atau Google Play sekarang


Dapatkan informasi terkini di emel anda. Langgan secara percuma.

Terkini

spot_img
spot_img