test
spot_img
spot_img

Grab ubah struktur bayaran pemandu mereka

spot_img

PETALING JAYA: Grab Malaysia mengumumkan perubahan kepada struktur tambang dan insentifnya dalam usaha untuk memberi pembayaran kepada pemandunya bagi masa yang dihabiskan dalam kesesakan lalu lintas pada waktu puncak.

Tambang seminit dinaikkan daripada 20 sen kepada 43 sen, manakala tambang bagi setiap kilometer diturunkan daripada 70 sen kepada 25 sen berkuat kuasa hari ini, 16 Jan, di Lembah Klang.

Kadar asas dan minimum kekal tidak berubah pada RM2 dan RM5, masing-masing.

- Advertisement -

Syarikat itu mendakwa tambang telah disemak berdasarkan maklum balas daripada pemandunya.

Tambang masih akan “dikira awal berdasarkan jarak anggaran sistem dan masa perjalanan anggaran sistem”.

Formula tambang Grab ialah : Tambang asas + (jarak perjalanan x tambang setiap kilometer) + (tempoh perjalanan x tambang seminit).

- Advertisement -

Perjalanan sejauh 10 km yang mengambil masa 30 minit, sebagai contoh, akan menelan kos RM18 berbanding RM15 di bawah struktur tambang baharu, manakala perjalanan sejauh 10km yang mengambil masa hanya 15 minit akan menelan kos RM11 dan bukannya RM12.

Grab mentafsir waktu puncak bermula dari 7 pagi hingga 9 pagi dan 5 petang hingga 8 malam.

Mohd Azril Ahmat, naib presiden Persatuan Pemandu Grab Malaysia (GDMA), mendapati pelarasan tambang itu mengecewakan, kerana pemandu lebih suka bekerja pada waktu bukan waktu puncak.

“Berdasarkan maklum balas yang saya peroleh daripada beberapa pemandu hari ini, mereka menjangkakan sekurang-kurangnya 30% pengurangan dalam pendapatan.

“Ini kerana mereka mengurangkan pendapatan berdasarkan jarak, iaitu turun kepada hanya 25 sen. Kebimbangan saya sekarang ialah syarikat pengangkutan lain akan mengikut struktur yuran yang sama,” katanya.

GDMA ialah pertubuhan bukan kerajaan dengan 575 ahli berdaftar, menurut Mohd Azril.

Fazal Kamarudin, pengasas Ehailing.fm, stesen radio dalam talian yang memberi tumpuan kepada ekonomi gig, berkata pelarasan yuran itu “mengejutkan”.

Tambahnya, kebanyakan pemandu sudah lama meluahkan rasa tidak puas hati mereka melakukan tunggangan pada waktu puncak.

“Daripada 70 sen setiap kilometer kepada 25 sen tidak masuk akal.

“Saya berharap Grab dapat mengkaji semula struktur yuran, dan pihak berkuasa yang berkaitan harus meneliti perkara itu,” katanya.

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

comments

Muat turun applikasi Berita Tular di Apple Store atau Google Play sekarang


Dapatkan informasi terkini di emel anda. Langgan secara percuma.

Terkini

spot_img
spot_img