spot_img
spot_img

Mekanisme penerimaan subsidi RON95 akan ditentukan tidak lama lagi

spot_img

JOHOR BARU, 24 Disember – Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup akan menggunakan pangkalan data (database) kenderaan Jabatan Pengangkutan Jalan Raya (JPJ) sebagai sebahagian langkah untuk menyasarkan subsidi yang melibatkan petrol RON95.

Menterinya, Datuk Seri Salahuddin Ayub berkata penggunaan pangkalan data berkenaan telah dipertimbangkan selepas pertemuan kementeriannya dengan Kementerian Kewangan dan juga Kementerian Ekonomi semalam.

- Advertisement -

Inisiatif itu adalah perlu kerana kerajaan boleh menentukan mekanisme siapa yang akan mendapat subsidi petrol Ron95.

Salahuddin, yang juga Ahli Parlimen Pulai, menjelaskan bahawa kertas cadangan mengenai mekanisme subsidi yang disasarkan sebelum ini dibentangkan semasa Majlis Tindakan Kebangsaan mengenai Kos Sara hidup (NACCOL) yang dipengerusikan oleh Perdana Menteri pada 13 Disember lalu.

Walau bagaimanapun, beliau menambah bahawa beberapa butiran masih dimuktamadkan dan perdagangan domestik dan kos kementerian hidup juga memerlukan masa sebelum ia dapat dilaksanakan.

- Advertisement -

Apabila ditanya sama ada penggunaan dokumen peribadi, termasuk kad pengenalan, akan digunakan sebagai elemen utama dalam mekanisme subsidi yang disasarkan, Salahuddin mengatakan bahawa mekanisme atau kaedah memberikan subsidi akan diperiksa terlebih dahulu dan menegaskan bahawa keputusan untuk melaksanakan mekanisme subsidi yang disasarkan terpulang kepada Kabinet.

“Kertas cadangan untuk pelaksanaan subsidi yang disasarkan hampir siap. Kami hanya menunggu keputusan kabinet, “kata Salahuddin.

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

comments

Muat turun applikasi Berita Tular di Apple Store atau Google Play sekarang


Dapatkan informasi terkini di emel anda. Langgan secara percuma.

Terkini

spot_img
spot_img