spot_img
spot_img

Sarawak tubuh syarikat penerbangan sendiri

KUCHING, 27 Nov — Ketua Menteri (Premier) Sarawak Tan Sri Abang Johari Openg malam tadi berkata syarikat penerbangan yang dicadangkan kerajaan negeri tidak bermotifkan keuntungan dan hanya untuk membantu memudahkan ketibaan pelancong ke Sarawak.

“Kami mempunyai model kami sendiri untuk menubuhkan syarikat penerbangan itu. Kami tidak mengikuti model yang digunakan oleh Malaysia Airlines (MAS) atau AirAsia. Kami akan menggunakan model kami sendiri tentang cara mengendalikan syarikat penerbangan,” katanya pada majlis makan malam anjuran Dewan Usahawan Bumiputera Sarawak (DUBS) cawangan Kuching.

Beliau berkata matlamat utama syarikat penerbangan komersial adalah keuntungan, tetapi ini bukan untuk syarikat penerbangan negeri yang dicadangkan itu.

- Advertisement -

Beliau berkata syarikat penerbangan itu akan menyasarkan untuk terbang antara negeri itu dan Kuala Lumpur, Bali, Singapura, Bangkok, Hong Kong, dan mungkin Jepun atau India.

“Tetapi, sudah tentu, ada orang yang mempersoalkan mengapa kami mahu menubuhkan syarikat penerbangan. Tetapi bagi saya, ia adalah salah satu infrastruktur yang mesti kita bina.

“Begitu juga dengan jalan raya. Anda tidak bercakap tentang pulangan ketara untuk membina jalan raya, tetapi anda bercakap tentang pulangan tidak ketara yang anda akan dapat daripada pembinaan jalan raya kerana ia membolehkan anda melakukan perjalanan,” katanya sambil menambah bahawa perkara yang sama berlaku dengan syarikat penerbangan itu.

- Advertisement -

Baru-baru ini, Abang Johari berkata kerajaan negeri sedang menunggu lesen dikeluarkan Kementerian Pengangkutan supaya syarikat penerbangan negeri itu boleh mula beroperasi.

Beliau berkata aspek operasi syarikat penerbangan itu telah dimuktamadkan untuk pelancong antarabangsa terbang terus ke negeri ini, memintas Kuala Lumpur.

Beliau menambah bahawa syarikat penerbangan itu akan beroperasi di bawah platform Hornbill Skyways milik kerajaan dan akan dapat meningkatkan sambungan udara untuk kemasukan pelancong ke negeri ini.

comments

Terkini

spot_img
spot_img