spot_img
spot_img

Penyakit baru bagi penghisap vape

spot_img

PUTRAJAYA: Para pengguna vape di Malaysia berdepan penyakit kecederaan paru-paru yang dikenali sebagai E-cigarette Or Vaping Product Use-Associated Lung Injury (Evali) sekali gus berisiko mengalami kecacatan kekal pernafasan dan kematian, kata Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin

Menurutnya, Kajian Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan (NHMS) tahun 2019 menunjukkan terdapat kira-kira 1.1 juta pengguna vape di negara ini, malah jumlahnya semakin bertambah hingga ada kes penyakit Evali yang perlu dipantau.

Penyakit Evali mula direkodkan pada tahun 2019 di Amerika Syarikat apabila sebanyak 2,800 kes kecederaan paru-paru dan 68 kematian.

- Advertisement -

Katanya lagi, bagi kes Evali yang dilaporkan di Malaysia sehingga kini merekodkan dua kes pada tahun 2019, manakala lapan kes dikenal pasti melalui kajian Pusat Perubatan Universiti Malaya pada tahun 2021. Khairy juga memberi amaran bahawa rekod di Malaysia itu rendah dari situasi sebenar kerana Malaysia belum ada garis panduan tentang Evali.

“Penyakit ini sangat bahaya dan ia wujud dan mitos mengatakan ia lebih selamat dari rokok tembakau tapi tidak bermakna ia sifar risiko”, kata Khairy.

Beliau berkata ketika menyampaikan ucapan pelancaran Panduan Amalan Klinikal Pengurusan Evali, di sini hari ini.

- Advertisement -

(Khairy Jamaluddin – Menteri Kesihatan)

Evali bukan hanya tertumpu pada sistem pernafasan, tetapi penghisap vape boleh ada  gejala-gejala lain seperti kebas anggota badan, berdebar-debar dan halusinasi.

Berdasarkan definisi Evali oleh CDC pada tahun 2019, Khairy berkata pengesanan dan rawatan awal boleh diberikan kepada pesakit-pesakit yang disahkan mengidap Evali supaya komplikasi jangka panjang dapat dikurangkan dan seterusnya mengurangkan kos rawatan. Anggaran kos bagi merawat seorang pesakit Evali yang dimasukkan ke dalam hospital selama empat hari adalah sebanyak RM50,297.37

 

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

comments

Muat turun applikasi Berita Tular di Apple Store atau Google Play sekarang


Dapatkan informasi terkini di emel anda. Langgan secara percuma.

Terkini

spot_img
spot_img