spot_img
spot_img

Elaun pelajar luar negara dinaikkan – PM

KUALA LUMPUR, 10 Sept — Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob hari ini mengumumkan kenaikan elaun sara hidup bagi semua pelajar tajaan Majlis Amanah Rakyat (MARA) yang belajar di dalam dan luar negara, bagi mencerminkan peningkatan kos sara hidup dan inflasi.

Mereka yang belajar dalam negara untuk diploma sehingga PhD akan menerima minimum bulanan RM650 dan maksimum RM950 manakala mereka yang belajar di luar negara boleh menjangka minimum bulanan RM1,380 dan maksimum RM7,600 untuk ijazah sarjana muda sehingga peringkat PhD, katanya diumumkan pada majlis di Institut Jerman Malaysia (GMI) Feisol Hassan-Halle di Bangi.

Ia melibatkan seramai 62,998 pelajar MARA berkuat kuasa September 2022. Perdana Menteri berkata kepada hadirin hampir 3,000 pelajar dan kumpulan pelajar yang menonton siaran langsung acara di Jerman, London, Mesir dan AS.

- Advertisement -

Tinjauan ‘Operasi Khas’ oleh Jabatan Perkhidmatan Awam dan MARA pada bulan Februari lalu memfokuskan kepada kehidupan pelajar di bandar utama seperti London, Bristol dan Edinburgh mendapati bahawa 60 peratus pelajar tajaan MARA, yang datang terutamanya daripada isi rumah B40, dibebani dengan kos perbelanjaan harian.

Perdana Menteri yakin kenaikan elaun sara hidup ini adalah wajar dan adil bagi membantu meringankan beban pelajar daripada Keluarga Malaysia menghadapi kenaikan sara hidup di mana ada yang terpaksa tinggal jauh dari tempat belajar kerana inginkan kos penginapan yang murah.

Perdana Menteri juga berkata bahawa 4,149 pelajar tajaan MARA kini sedang belajar di luar negara, 1,049 daripadanya sedang menuntut di 24 universiti yang telah disenaraikan dalam kalangan 50 terbaik dunia.

- Advertisement -

Sementara itu, terdapat 58,849 pelajar tajaan MARA sedang menuntut di institusi awam dan swasta secara tempatan.

comments

Terkini

spot_img
spot_img