spot_img
spot_img

Rafizi mula bergerak kempen PH PRU15 Julai ini

spot_img

KUALA LUMPUR, 20 Jun — Rafizi Ramli dari PKR menjangkakan pembubaran Parlimen akan berlaku seawal Ogos dan selewat-lewatnya September bagi memberi masa yang mencukupi untuk kerajaan Ismail Sabri membentangkan Bajet 2023 tahun ini.

Oleh sebab itu, timbalan presiden PKR yang baru dilantik itu akan mula berkempen untuk PRU15 mulai 1 Julai ini.

Beliau turut menyatakan keyakinannya bahawa gabungan Pakatan Harapan (PH) akan muncul sebagai blok politik terbesar di Parlimen sekiranya ia mencapai sasaran pilihan rayanya.

- Advertisement -

Bekas Ahli Parlimen Pandan itu yang berminat untuk membuat kemunculan semula dalam arena politik berkata beliau menyasarkan untuk meraih undi daripada 70 peratus penyokong tegar PKR, 5 peratus daripada penjaga pagar, dan 30 peratus daripada pengundi baharu.

Rafizi berkata beliau akan menggunakan platform Ayuh Malaysia untuk memujuk pengundi supaya mengundi PH walaupun beliau mengakui sikap tidak peduli orang ramai terhadap politik di negara ini.

“Kempen itu akan dimulakan dengan latihan kebangsaan untuk sukarelawan Ayuh Malaysia, yang akan diadakan pada hari Sabtu, 2, 22 Julai, dari 2 petang hingga 5 petang di Kuala Lumpur. Kami menetapkan matlamat 30,000 sukarelawan dari seluruh negara untuk bekerja untuk PKR dan Pakatan Harapan untuk kerusi marginal.

- Advertisement -

“Saya ingin menjemput rakyat Malaysia yang pernah menjadi sukarelawan pada masa lalu, atau mereka yang ingin menyumbang atau hadir sebagai sukarelawan untuk datang ke latihan pada 2 Julai ini,” katanya.

Mereka yang berminat untuk menyertai boleh mendaftar di www.ayuhmalaysia.org.

Rafizi juga mengumumkan kutipan derma untuk kempen pilihan raya pada 2 Julai.

Beliau berkata “Tabung Lori” akan pergi ke seluruh negara dan akan berlepas dari SJKC Chung Kwo, Kuala Lumpur pada 8 malam pada 2 Julai.

Trak itu akan menuju ke selatan dan berhenti di Johor Baru pada 7 Julai sebelum ke utara ke Pulau Pinang pada 23 Julai. Program serupa akan diumumkan kemudian di bandar lain.

Rafizi berkata penjualan tiket untuk acara kutipan dana itu akan bermula minggu ini, dan mereka yang berminat boleh membelinya dari laman web yang sama.

Beliau juga berkata bahawa beliau akan mengumumkan jadual kempennya mengikut bandar dan kerusi parlimen minggu ini, dan ia akan merangkumi dua pendekatan.

Yang pertama ialah menggunakan trak untuk ceramah politik dan menawarkan cadangan (manifesto) Pembangkang untuk menyelesaikan masalah rakyat dan menjelaskan bagaimana undi rakyat Malaysia memberi kesan kepada negara.

Kedua ialah mengadakan perbincangan kumpulan bersasar untuk maklum balas orang ramai terhadap masalah semasa dalam negara.

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

comments

Muat turun applikasi Berita Tular di Apple Store atau Google Play sekarang


Dapatkan informasi terkini di emel anda. Langgan secara percuma.

Terkini

spot_img
spot_img