spot_img
spot_img

Petua Tom Cruise kekal seperti ‘36 tahun dulu’

spot_img

IBintang Hollywood paling mahal dan berpengaruh di dunia, Tom Cruise mempunyai disiplin yang tinggi di dalam menjaga kesihatan.

Tidak hairan bagaimana aktor yang berusia 59 tahun itu nampak seperti 36 tahun dahulu semasa Top Gun yang pertama di tayangkan.

Adakah anda boleh ikut tip-tip kehidupan beliau di bawah ? :

- Advertisement -

1) Kekal bergerak cergas

Beraktiviti cergas dalam semua rekreasi dan sukan. Menurut pakar kesihatan, bergerak aktif akan meringankan sendi-sendi, mengeluar toksin melalui peluh. Secara tidak langsung ia salah satu faktor melambatkan penuaan.

- Advertisement -

(Bersenam dengan bekas isteri Katie Holmes)

2) Makan makanan panggang

Tom Cruise mengamalkan pemakanan sihat dengan sajian yang dimasak secara dipanggang. Ini kerana cara memasak menggunakan suhu tinggi boleh meningkatkan risiko keradangan dan penuaan. Kalau kita di Malaysia boleh bakar juga. Ikan bakar, daging bakar … jangan bergoreng sangat.

3) Makanan ringan yang sihat

Bintang itu memastikan dia bertenaga sepanjang hari. Tom Cruise mengambil snek yang baik seperti kacang organik, bluberi dan kurma yang diisi dengan mentega kacang dengan kelapa. Nampaknya  keropok lekor, cucur udang, cendol tidak tersenarai ye..

4) Tiada karbohidrat

Tom Cruise juga jarang dilihat makan semangkuk pasta atau piza. Dia memang mengehadkan atau elak pengambilan karbohidrat. Dikatakan Tom Cruise mengekalkan pengambilan 1,200 kalori sehari tanpa karbohidrat kerana percaya karbohidrat boleh jadi cepat tua sebab ia meningkatkan tahap insulin.

5) Tanpa gula
Gula tidak pernah dianggap sebagai pilihan diet yang sihat dan menjadi pantang terbesar bintang-bintang mahsyur Hollywood. Gula boleh merosakkan kolagen dan dalam masa yang sama mengurangkan tindak balas terhadap insulin. Ini seterusnya meningkatkan risiko diabetes dan pertambahan berat badan.

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

comments

Muat turun applikasi Berita Tular di Apple Store atau Google Play sekarang


Dapatkan informasi terkini di emel anda. Langgan secara percuma.

Terkini

spot_img
spot_img