spot_img
spot_img

Transaksi wang dari platform handphone bernilai bilion dolar

KUALA LUMPUR (6 Dis): Kajian baharu daripada Juniper Research mendapati jumlah nilai transaksi wang dari platform mudah alih (handphone) di pasaran sedang pesat membangun akan melebihi AS$870 bilion pada 2026, meningkat daripada AS$555 bilion pada 2021; mewakili pertumbuhan hampir 60%. (AS$1=RM4.232)

Wang mudah alih dalam pasaran kini termasuk dalam sektor insurans mikro, pinjaman mikro, simpanan mikro dan pemindahan wang mudah alih.

Pertumbuhan ini akan didorong oleh peralihan vendor wang mudah alih, seperti M-PESA, kepada model PaaP (Payments-as-a-Platform). Model ini membolehkan vendor wang mudah alih menawarkan pengguna mereka akses kepada perkhidmatan pihak ketiga seperti eCommerce; mewujudkan aliran pendapatan tambahan.

- Advertisement -

Hasil penyelidikan mengenal pasti PaaP sebagai kritikal untuk meningkatkan hasil bagi vendor wang mudah alih, apabila penggunaan telefon pintar dan jangkaan pengguna berkembang. Penyelidikan baharu mengesyorkan agar vendor wang mudah alih menumpukan pada membina ekosistem mereka sekarang dengan bersetuju dengan perkongsian pedagang untuk memanfaatkan peluang ini dengan betul.

Menurut satu kenyataan, penyelidikan baharu, “Wang Mudah Alih dalam Pasaran Barul: Analisis Segmen, Strategi Vendor & Ramalan Pasaran 2021-2026”, mendapati bahawa pinjaman mikro akan menjadi segmen yang paling pesat berkembang dalam wang mudah alih, dengan pertumbuhan lebih 180% berbanding lima tahun akan datang.

Penyelidikan mengenal pasti bahawa pinjaman mikro sebagai cara utama penyedia perkhidmatan wang mudah alih boleh meningkatkan hasil mereka dengan menyampaikan perkhidmatan seperti perbankan.

- Advertisement -

Penyelidikan juga mendapati bahawa Afrika dan Timur Tengah akan mendominasi nilai transaksi wang mudah alih dalam tempoh lima tahun akan datang; dengan menyumbang 56% daripada nilai pasaran baru muncul global menjelang 2026.

Ia mengesyorkan agar vendor di Afrika menumpukan pada perkembangan perkhidmatan wang mudah alih yang canggih seperti insurans mikro dan simpanan mikro, untuk menangani peluang yang berkembang pesat ini dengan kaedah yang terbaik.

Sumber : theedgemarkets

Foto : paymentcardsandmobile

comments

Terkini

spot_img
spot_img