spot_img
spot_img

Transformasi Pasar Malam – RM73.5j

spot_img

PUTRAJAYA (3 Dis): Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob hari ini mengumumkan inisiatif baharu untuk penjaja dan peniaga kecil membabitkan peruntukan RM48.5 juta untuk program pembiayaan mikro dan RM25 juta lagi untuk pelaksanaan Transformasi Pasar Malam.

Beliau berkata di bawah program pembiayaan mikro, penjaja dan peniaga kecil boleh memohon pembiayaan mikro kredit patuh Syariah dengan kadar keuntungan 0% daripada Bank Rakyat.

Program itu menawarkan pembiayaan mikrokredit antara RM10,000 dan RM50,000 dengan tempoh bayaran balik sehingga lima tahun, katanya ketika melancarkan Hari Penjaja dan Peniaga Kecil Keluarga Malaysia 2021 dan Program Transformasi Pasar Malam Kebangsaan di sini.

- Advertisement -

“Tiada kadar keuntungan akan dikenakan kepada pemohon, hanya kos pengurusan sebanyak 1% akan dikenakan ke atas kutipan mereka,” katanya.

Perdana Menteri berkata pinjaman itu boleh digunakan oleh penjaja dan peniaga kecil untuk memulihkan perniagaan mereka, seperti modal pusingan, pembelian peralatan atau perkakasan atau pembayaran gaji, sewa dan bil utiliti.

“Jadi, saya menyeru kepada penjaja dan peniaga kecil Keluarga Malaysia untuk mengambil peluang ini untuk memulihkan dan memastikan kelangsungan perniagaan masing-masing,” katanya.

- Advertisement -

Mengenai Program Transformasi Pasar Malam di bawah bidang kuasa Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Ismail Sabri berkata peruntukan RM25 juta itu membolehkan ia dilaksanakan secara berperingkat di 50 pasar malam utama seluruh negara mulai tahun depan.

Beliau berkata program itu akan memberi tumpuan kepada pelbagai elemen norma baharu dengan penekanan kepada komponen keselamatan dan kesihatan, seperti pelantikan Marsyal Pasar Malam untuk meningkatkan keyakinan orang ramai.

Perdana Menteri turut melahirkan harapan agar pihak berkuasa tempatan dan kerajaan negeri mengikuti langkah tersebut dan menerima pakai pendekatan transformasi pasar malam.

Program Transformasi Pasar Malam adalah penyeragaman operasi pasar malam, melibatkan penggunaan khemah, apron dan topi peniaga, selain memastikan pematuhan garis panduan pasar malam yang ditetapkan kementerian dan prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan oleh Keselamatan Negara. Majlis, yang merangkumi kebersihan diri untuk mencegah penularan Covid-19.

Marsyal Pasar Malam akan berfungsi sebagai pihak berkuasa untuk memantau pematuhan garis panduan dan SOP yang diberikan, sambil memastikan kelancaran operasi pasar malam.

Pada majlis itu, Ismail Sabri turut mengumumkan peruntukan RM100,000 untuk Persatuan Penjaja dan Peniaga Kecil Melayu Malaysia.

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

comments

Muat turun applikasi Berita Tular di Apple Store atau Google Play sekarang


Dapatkan informasi terkini di emel anda. Langgan secara percuma.

Terkini

spot_img
spot_img