spot_img
spot_img

Tiada cukai beli kereta elektrik

KUALA LUMPUR, 29 Okt — Penggemar kereta elektrik atau mereka yang ingin membelinya kini akan mendapat pengecualian cukai, insentif Bajet 2022.

Menteri Kewangan Datuk Seri Tengku Zafrul Abdul Aziz berkata kerajaan mahu menggalakkan orang ramai membeli kenderaan electric vehicle (EV) dan rancangan jangka panjang mereka adalah untuk menjadikan Malaysia neutral karbon menjelang tahun 2050.

“Ini adalah kenderaan jimat tenaga yang bertujuan untuk mengurangkan pelepasan karbon justeru untuk membantu industri tempatan, kita mahu memberikan mereka pengecualian daripada import, eksais dan cukai jalan. Ini adalah 100 peratus pengecualian cukai.

- Advertisement -

“Selain itu, pengecualian cukai individu sebanyak RM2500 juga akan diberikan kepada mereka yang membeli, menyewa atau telah membayar untuk mengenakan caj kenderaan semasa ia tiba dari pesanan,” katanya semasa pembentangan Bajet 2022 di Parlimen hari ini.

Selain itu, di bawah Bursa Malaysia, program Voluntary Carbon Market (VCM) telah dilancarkan untuk menggalakkan amalan yang berkesan terhadap persekitaran hijau.

Tengku Zafrul berkata ia adalah skim sukarela dan bertujuan untuk mengurangkan pelepasan karbon. RM1 bilion telah diperuntukkan untuk program ini.

- Advertisement -

“Kerajaan juga memperuntukkan RM70 juta setahun untuk semua negeri bagi program Pemindahan Fiskal Ekologi bagi pemeliharaan biodiversiti,” katanya.

“Ini termasuk pemeliharaan dan pemeliharaan Rizab Biosfera Bukit Pulau Pinang, Rizab Tasik Chini, usaha meredakan hakisan di Pantai Merdeka Kedah serta mengurangkan banjir di Melaka,” katanya.

Selain itu Putrajaya telah mengambil tambahan 1,000 kakitangan biodiversiti daripada kalangan masyarakat setempat, veteran tentera dan Orang Asli untuk memelihara biodiversiti semula jadi di kawasan mereka.

Terdapat juga rancangan untuk menanam 100 juta pokok dalam tempoh lima tahun.

comments

Terkini

spot_img
spot_img