spot_img
spot_img

Kos lawan covid19 naik dari RM65 bilion ke RM110 bilion

KUALA LUMPUR, 22 Sept – Kementerian Kewangan (MoF) akan mencadangkan kenaikan had siling dana Covid-19 dari RM65 bilion menjadi RM110 bilion pada sesi parlimen sekarang, kata Timbalan Menteri Kewangan II Yamani Hafez Musa.

Katanya, kenaikan itu diperlukan bagi menampung jumlah komitmen pembayaran yang kini mencecah RM91.8 bilion.

“Masih ada beberapa inisiatif yang sedang dilaksanakan dan ini akan berakhir pada bulan Disember 2021, seperti Bantuan Khas Covid-19 (BKC), Geran Khas Prihatin 4.0, bantuan kehilangan pekerjaan dan juga potongan bil elektrik khas.

- Advertisement -

“Terdapat juga beberapa inisiatif di mana pelaksanaannya dipanjangkan hingga tahun depan termasuk Program Subsidi Upah, Program Pengekalan Pekerjaan, Program Insentif Pengambilan, bantuan latihan, program peningkatan kemahiran, Program Jaringan Prihatin dan perbelanjaan Covid-19 lainnya,” katanya dalam gulungan Ucapan di Dewan Rakyat hari ini.

Menyentuh pakej rangsangan ekonomi berjumlah RM530 bilion, beliau menjelaskan bahawa ia merangkumi suntikan fiskal dan bukan fiskal.

“Dari suntikan fiskal langsung RM91.8 bilion hingga September 2021, sejumlah RM60 bilion telah dibelanjakan atau 92 persen dari jumlah keseluruhan RM65 bilion yang diluluskan di Parlimen melalui pindaan terhadap Langkah-langkah Sementara Untuk Mengurangkan Kesan Penyakit Coronavirus 2019 (Covid -19) Akta 2020, ”katanya.

- Advertisement -

Mengenai cadangan untuk mengenakan pungutan untung luar biasa (windfall tax) sebagai pendapatan tambahan yang akan digunakan untuk membiayai kegiatan atau program pemulihan khusus untuk membantu kelompok sasaran yang dimaksudkan, cadangan tersebut masih dalam pertimbangan kerajaan.

comments

Terkini

spot_img
spot_img