spot_img
spot_img

Singapura guna robot pantau tingkah laku di tempat awam

SINGAPURA : Singapura telah mulai mencuba robot untuk melakukan rondaan di kawasan awam dan mencegah tingkah laku sosial yang buruk dalam usaha terbarunya untuk memastikan pengawasan keselamatan yang lebih berkesan.

Sebagai salah satu negara paling selamat di dunia, Singapura telah memilih dua robot untuk mengesan tingkah laku buruk seperti melanggar SOP Covid-19, merokok di kawasan larangan, dan meletakkan basikal di tempat yang tidak betul, kata jurucakap Agensi Sains dan Teknologi Singapura.

Dua robot peronda itu, yang bernama Xavier, dilengkapi dengan kamera yang dapat mengesan tingkah laku sosial yang buruk dan memberikan amaran masa nyata (real-time reporting) ke pusat kawalan.

- Advertisement -

Agensi itu mengatakan bahawa selama tiga minggu percubaan, robot akan digunakan untuk pengawasan dan memberikan pesanan untuk mendidik masyarakat tentang tingkah laku yang betul. Namun, jurucakap agensi itu mengatakan bahawa robot itu tidak akan digunakan untuk penguatkuasaan undang-undang semasa perbicaraan.

“Penggunaan Xavier akan menyokong kerja-kerja kakitangan awam kerana akan mengurangkan tenaga kerja yang diperlukan untuk rondaan dan meningkatkan kecekapan operasi,” kata agensi itu.

Menteri Hal Ehwal Dalam Negeri Singapura, K Shanmugam, mengatakan pada bulan Ogos, negara kecil itu berhasrat untuk memiliki lebih dari 200,000 kamera polis pada tahun 2030, lebih dari dua kali ganda jumlah kamera yang digunakan kini.

- Advertisement -

comments

Terkini

spot_img
spot_img