spot_img
spot_img

Guru tidak divaksin, tidak boleh mengajar

KANGAR (3 Sept): Kementerian Pendidikan menetapkan bahawa guru yang enggan menerima vaksin tidak akan dibenarkan untuk berinteraksi dengan pelajar secara bersemuka ketika sekolah dibuka semula pada 3 Oktober.

Menteri Pendidikan, Datuk Dr Radzi Jidin berkata, langkah itu adalah untuk memastikan ekosistem sekolah selamat untuk pelajar.

“Kami mengambil langkah ini untuk memastikan bahawa ibu bapa yakin yang persekitaran sekolah selamat untuk anak-anak mereka,” katanya kepada pemberita di sini hari ini.

- Advertisement -

Radzi sebelum itu telah mengadakan sesi perjumpaan dengan ibu bapa, guru dan pentadbir sekolah di Perlis untuk mendapatkan informasi mengenai pembukaan semula sekolah pada 3 Oktober ini.

Beliau mengatakan masih ada 2,500 guru yang belum menerima vaksin dan 96.7% telah menerima sekurang-kurangnya satu dos sementara 85.26% telah punyai dos yang lengkap.

Beliau mengatakan Kementerian akan mengeluarkan garis panduan penugasan untuk guru yang tidak divaksin.

- Advertisement -

“Kami juga berbincang dengan Jabatan Layanan Umum mengenai tindakan terhadap guru yang tidak mahu divaksin,” tambahnya.

Radzi mengatakan bahawa selain guru, kakitangan sokongan sekolah termasuk pekerja kantin, kakitangan pembersihan dan pengawal keselamatan di sekolah juga mesti diberi vaksin.

“Pada masa ini, 73.71% staf sokongan sekolah telah divaksin sepenuhnya dan 89.43% telah menerima sekurang-kurangnya satu dos vaksin,” tambahnya.

comments

Terkini

spot_img
spot_img