spot_img
spot_img

Ramai tidak akan diambil bekerja semula – pasca Covid19

PETALING JAYA: Ramai yang hilang pekerjaan akibat pandemik Covid-19 ini mungkin tidak akan diambil semula apabila ekonomi dibuka kembali, walaupun penduduk divaksinasi sepenuhnya, kerana landskap pekerjaan telah banyak berubah dalam norma baru.

Sektor pekerjaan kini banyak mengamalkan pekerjaan jarak jauh, digitalisasi, dan automasi dalam beberapa bidang seperti perhotelan, hiburan, makanan serta minuman. Ini telah mengurangkan permintaan tenaga kerja, menurut Presiden Persekutuan Majikan Malaysia, Datuk Dr Syed Hussain Syed Husman.

“Banyak majikan menerapkan automasi dan kecerdasan buatan (AI) di gudang, kedai-kedai, pusat panggilan pelanggan, dan kilang pembuatan untuk mengurangkan kepadatan tempat kerja dan juga untuk memenuhi lonjakan permintaan. Dengan demikian, pekerjaan dalam pengiriman, pergudangan, dan pengangkutan meningkat sebagai hasil dari pertumbuhan e-commerce dan ekonomi pengiriman, ”katanya kepada SunBiz.

- Advertisement -

Dia mengatakan bahawa majikan mengetahui bahawa mereka dapat beroperasi dan melakukan lebih banyak pekerjaan dengan lebih sedikit pekerja kerana mereka mengoptimumkan kos dan mengautomasikan pekerjaan agar tetap kompetitif.

“Digitalisasi dan transformasinya akan mengubah struktur kerja dan tenaga kerja. Digitalisasi, automasi dan teknologi juga akan mengubah landskap menjalankan perniagaan. Lokasi fizikal sebahagiannya akan berubah menjadi pejabat maya, tempat kerja fizikal hibrid, dan pejabat maya. ”

Syed Hussain memetik tinjauan World Economic Forum Future of Jobs 2020, yang menunjukkan peranan digantikan oleh teknologi baru, seperti kerani kemasukan data, setiausaha pentadbiran dan eksekutif, kerani perakaunan, rekod dan kerani gaji, akauntan dan juruaudit, pekerja pemasangan dan kilang , serta perkhidmatan perniagaan dan pengurus pentadbiran.

- Advertisement -

Tinjauan menunjukkan bahawa permintaan yang semakin meningkat berkaitan dengan data besar (big data), digitalisasi, dan robotik untuk jawatan seperti penganalisis data, saintis data, pakar kecerdasan buatan, pakar pembelajaran mesin, jurutera robotik, pembangun perisian dan aplikasi, dan pakar transformasi digital.

“Peranan pekerjaan seperti pakar automasi proses, penganalisis keselamatan maklumat, dan pakar Internet of Things, baru muncul dalam permintaan yang meningkat dari majikan. Permintaan itu mewakili pertumbuhan robotik dan juga kebangkitan ancaman keselamatan siber, ”kata Syed Hussain.

Presiden Persatuan UKM Malaysia, Datuk Michael Kang, berkata perusahaan kecil dan sederhana (PKS) telah mengurangkan atau menghapus sepenuhnya fungsi pekerjaan seperti yang berkaitan dengan meja depan, perakaunan, pentadbiran, dan penjualan.

Dia mengatakan banyak PKS telah beralih ke perniagaan dalam talian kerana wabak tersebut dan pembayaran dilakukan terlebih dahulu menggunakan e-wallet, transfer bank, atau jenis kaedah pembayaran digital yang lain. Oleh itu, mereka menyusun semula aliran kerja.

“Syarikat telah memindahkan fungsi perniagaan ke pengkomputeran awan (cloud), misalnya, perakaunan adalah sumber luar dan beberapa perniagaan menggaji akauntan secara sambilan yang bekerja dari jauh. Beberapa PKS dulu mempunyai 20 kakitangan di pejabat perakaunan tetapi sekarang telah dikurangkan menjadi lima orang.

“Pengilang telah membuat pengeluaran secara automatik untuk mengurangi jumlah pekerja kerana pengambilan pekerja asing dihentikan kerana pandemik. Banyak pengeluar mempunyai proses pengeluaran intensif buruh automatik.

“Sebilangan besar ahli-ahli kami menggunakan AI untuk memudahkan proses pembuatan, AI membantu organisasi merancang produk dan memulai Revolusi Industri Keempat (IR 4.0).

Dari menerima pesanan hingga perolehan, keseluruhan prosesnya menjadi automatik. Mereka menggunakan teknologi pintar untuk mengambil pesanan, menghasilkan atau memperoleh, dan menyampaikan kepada pelanggan, “kata Kang.

Dia mengatakan penerapan IR 4.0 adalah untuk memastikan kesinambungan perniagaan sekiranya wabak lain terjadi.

“Pada peringkat awal, biasanya pada tahun pertama dan kedua, ianya mahal untuk melakukan automasi. Tetapi dalam jangka masa panjang, ia menjimatkan lebih banyak, bergantung pada industri, kos operasi dapat dijimatkan antara 20% hingga 50%. Juga, meningkatkan produktiviti dan mematuhi jadual penghantaran.

“Sebelumnya, syarikat meletakkan pelayan mereka di pejabat, sekarang mereka menggunakan pelayan awan atau pelayan maya. Sesungguhnya, automasi menjimatkan kos buruh dan meningkatkan produktiviti. Juga, pengurangan pekerja membawa kepada masalah yang lebih sedikit disebabkan oleh sikap manusia, ”kata Kang.

Ketua program pembangunan global Pusat Penyelidikan Anbound dan rakan perunding kanan Yi Wang mengatakan kerana pekerjaan kini diganti oleh automasi dan AI, ini boleh menyebabkan pengangguran yang serius.

Dia mengatakan bahawa perlu bagi pekerja – pekerja meningkatkan kemahiran untuk beralih ke pekerjaan baru.

comments

Terkini

spot_img
spot_img