spot_imgspot_img

Kenali Apps Kuaishou, pesaing TikTok

GUANGZHOU, China – Saham syarikat aplikasi video pendek China, Kuaishou mula didagangkan pada hari Jumaat lepas di Hong Kong, menandakan permulaan langkahnya sebagai syarikat yang disenaraikan secara terbuka kepada awam.

Saham Kuaishou melonjak hampir 200% yang dibuka pada 338 dolar Hong Kong. Syarikat itu menjual sahamnya pada harga 115 dolar Hong Kong, yang boleh dikatakan harga tinggi yang sama taraf dengannya . Tawaran awam awal (IPO) berjaya mengumpulkan 41.28 bilion dolar Hong Kong ($ 5.32 bilion).

Ia menandakan kemenangan lagi sekali bagi bursa saham Hong Kong yang berjaya menarik sebilangan pemain teknologi tinggi dari China.

Tetapi apakah itu Kuaishou dan bagaimana ia menghasilkan wang? Apa yang dilakukan oleh Kuaishou?

Syarikat ini ditubuhkan pada tahun 2011 dan dimulakan sebagai aplikasi mudah alih bernama GIF Kuaishou, yang memungkinkan pengguna membuat gambar animasi yang disebut GIF (format pertukaran grafik).

Pada tahun 2013, platform video pendek dan media sosial dilancarkan diikuti dengan live streaming pada tahun 2016.

Aplikasi Kuaishou kini mempunyai 769 juta pengguna aktif setiap bulan.

Ia juga mula memasuki bidang lain seperti e-commerce. Bagaimana pula Kuaishou menjana wang?

Kuaishou memperoleh pendapatan 40.68 bilion yuan ($ 6.2 bilion) dalam sembilan bulan yang berakhir pada 30 September 2020 lalu – kenaikan 49% dari tahun ke tahun.

Namun, syarikat tersebut mengalami kerugian dalam tempoh tersebut, melaporkan kerugian bersih yang dianggarkan sebanyak 7.24 bilion yuan sebagai perbelanjaan pemasaran yang meningkat.

Kuaishou mengatakan ia mempunyai 262.4 juta pengguna aktif harian di aplikasinya dalam sembilan bulan pertama tahun 2020 lepas, meningkat lebih daripada 165.2 juta pada tempoh yang sama pada tahun 2019. Pengguna yang membayar bulanan meningkat kepada 59.9 juta daripada 48.5 juta pada tempoh itu.

Syarikat menghasilkan wang dari penggunanya dalam beberapa cara.

1. Live-streaming: Pemacu pendapatan utama adalah perniagaan streaming langsungnya. Ini melibatkan pengguna membeli barang maya dari Kuaishou untuk hadiah kepada streamer kegemaran mereka. Pendapatan live streaming menghasilkan pendapatan 25.31 bilion yuan dalam sembilan bulan pertama tahun 2020, merangkumi sekitar 62% daripada jumlah penjualan.

2. Iklan dan pemasaran dalam talian: Kuaishou juga menghasilkan wang dari perkhidmatan pemasaran atau pengiklanan dalam talian yang menghasilkan 13.34 bilion yuan dalam sembilan bulan yang berakhir pada 30 September, kenaikan lebih dari 200% tahun ke tahun. Ini merangkumi sekitar 32% daripada jumlah pendapatan.

3. E-commerce dan permainan: Firma teknologi China juga mula menceburkan diri dalam permainan e-dagang dan permainan online. Pengguna boleh membeli produk dari streamer dalam talian melalui aplikasi Kuaishou. Kuaishou mengatakan bahawa urus niaga itu bernilai 204.06 bilion yuan, dimudahkan melalui aplikasinya dalam sembilan bulan pertama tahun 2020 – kenaikan lebih dari 1,100%. Tetapi, tidak semua ini akan diterjemahkan secara langsung menjadi pendapatan untuk Kuaishou.

Cabaran Kuaishou

IPO Kuaishou muncul ketika pihak berkuasa China meningkatkan pengawasan terhadap sektor teknologi ini. Pentadbiran Negara China untuk Peraturan Pasaran mengeluarkan draf peraturan anti-monopoli tahun lalu yang menyasarkan platform digital.

Pada bulan November lalu, pemerintah China juga memperkenalkan peraturan mengenai perbelanjaan streaming langsung yang merangkumi had perbelanjaan pengguna dan sekatan pembelian barangan di bawah umur.

“Memandangkan perniagaan internet sangat diawasi di China, peraturan kerajaan yang diperketat untuk industri video pendek, live streaming dan e-commerce di China juga dapat membatasi kemampuan kita untuk meningkatkan pengguna ke platform kami, yang akan memberi kesan negatif terhadap operasi perniagaan dan hasil kewangan kami, ā€¯Kuaishou memberi amaran dalam prospektus IPOnya.

Syarikat ini juga merupakan pesaing kepada Douyin, aplikasi perkongsian video pendek versi China TikTok, yang dikendalikan oleh syarikat gergasi internet ByteDance. Douyin mempunyai 600 juta pengguna aktif setiap hari berbanding 262,4 juta pengguna Kuaishou.

Tencent, pelabur utama di Kuaishou, juga telah melancarkan video pendeknya sendiri dalam aplikasi pesanan WeChat. Persaingan juga semakin meningkat.

“Pasaran di mana kami beroperasi sangat kompetitif, dan kami menghadapi persaingan yang signifikan dari syarikat internet yang mengoperasikan platform sosial berasaskan kandungan, perniagaan pemasaran dalam talian dan platform e-dagang di China,” kata Kuaishou.

“Sekiranya kita gagal bersaing secara efektif, perniagaan, keadaan kewangan, hasil operasi dan prospek kita akan terjejas dengan buruk.”

comments

Terkini

spot_img
spot_img