TERKINI
Dalam Negara Pendapat

Rakyat berpendidikan lebih banyak tidak percaya pada ahli politik

February 2, 2021 9:01 am – Zairi Lee

KUALA LUMPUR (1 Februari): Sebanyak 62% rakyat Malaysia merasakan tidak percaya secara moral di kalangan pemimpin politik pada suku keempat 2020 (4Q20), berbanding 49% pada tinjauan 3Q20 sebelumnya, menurut tinjauan terbaru yang dilakukan oleh EMIR Research pada bulan Disember.

Dalam tinjauan suku tahunan kumpulan pemikir di S420, ia mengatakan 23% tidak pasti mengenai pernyataan ketidakpercayaan moral di kalangan ahli politik, sementara hanya 15% tidak setuju.

Badan pemikir itu mengatakan kumpulan pencapai pendidikan yang lebih tinggi lebih setuju daripada mereka yang berpendidikan rendah.

Dikatakan 54% setuju mengenai keberkesanan langkah-langkah pencegahan rasuah di kalangan penjawat awam, sementara 78% setuju untuk memerangi rasuah di agensi penguatkuasaan.

Badan pemikir, yang diketuai oleh presiden dan ketua pegawai eksekutifnya (CEO) Datuk Wira Dr Rais Hussin Mohamed Ariff, mengatakan kumpulan responden Melayu dan bumiputera lebih setuju daripada kumpulan responden Cina dan India dengan keberkesanan langkah-langkah pencegahan rasuah di kalangan penjawat awam, serta memerangi rasuah di agensi penguatkuasaan.

Mengenai krisis dan pengurusan Covid-19, EMIR Research mengatakan hanya 45% yang memberikan respons positif terhadap kerajaan yang menangani krisis ini setelah pilihan raya negeri Sabah.

Kesan negatif Covid-19 terhadap ekonomi dan keselamatan negara nampaknya lebih dirasakan oleh kumpulan responden bandar, katanya.

“Tadbir urus krisis Covid-19 selepas PRN Sabah (pilihan raya negeri) adalah yang paling positif dilihat oleh kumpulan responden berbangsa Cina dan India (masing-masing hanya 30% dan 38% bersetuju dalam kumpulan responden masing-masing) berbanding dengan orang Melayu dan bumiputera (bersetuju 52% dalam kumpulan responden), ”kata kumpulan pemikir itu dalam satu kenyataan hari ini.

Selain itu, kira-kira separuh daripada responden bersetuju untuk pengeluaran sekaligus dari Akaun KWSP 1 atau pengeluaran bulanan dari Akaun 1 KWSP.

Sebanyak 52% bersetuju dengan pengeluaran sekali gus dari Akaun 1 KWSP, sementara 48% bersetuju untuk pengeluaran dari Akaun 1 setiap bulan.

“Kumpulan responden Melayu dan bumiputera jauh lebih suka pengambilan sekaligus atau pengeluaran berkala dari Akaun KWSP 1 dibenarkan daripada dua kumpulan bangsa lain – iaitu Cina dan India,” katanya.

Badan pemikir itu mengatakan tinjauan di seluruh negara melibatkan 1,976 responden yang terdiri daripada rakyat dari semua negeri di Malaysia, termasuk Sabah, Sarawak dan wilayah persekutuan.

Antara objektif pengundian adalah untuk menilai hala tuju negara dan keadaan hidup di kalangan masyarakat.

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.
wa

[covid-data]
covid