TERKINI
Dalam Negara Undang-Undang

Shafie mohon Agong batal darurat

January 23, 2021 9:50 pm – Bukan Che Ta

KOTA KINABALU, 23 Jan – Lapan anggota Parlimen dari Parti Warisan Sabah telah meminta Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah untuk membatalkan darurat.

Presiden parti, Datuk Seri Shafie Apdal mengatakan bahawa mereka mengakui peruntukan dalam Perlembagaan yang membenarkan keadaan darurat diadakan tetapi mengatakan bahawa “bukan waktunya” untuk tindakan sedemikian untuk mengatasi pandemik Covid 19.

“Keprihatinan kami bukan dari aspek hukum dalam Perlembagaan – keadaan darurat diizinkan untuk keamanan negara, dan tidak ada keraguan ada keprihatinan serius terhadap kesihatan awam dengan pandemik ini.

“Bukannya kita tidak boleh tetapi ketentuan semasa di bawah Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) cukup untuk memerangi wabak itu,” kata Shafie dalam sidang media di sini hari ini.

“Pandemik ini tidak dapat dikawal pada masa ini; beberapa kawasan masih dapat dikendalikan tetapi belum tiba masanya untuk kecemasan, ”katanya.

Shafie mengatakan bahawa banyak negara di seluruh dunia menggunakan bentuk PKP untuk mengatasi wabak tersebut, dan bahawa Malaysia dapat memperoleh manfaat dari panduan yang lebih ketat.

Surat rayuan dihantar ke Agong awal minggu ini.

Shafie, yang sebelumnya telah menyatakan tidak bersetuju dengan darurat, ditanya apakah Warisan juga mempertimbangkan untuk mengambil tindakan undang-undang berikutan kenyataan oleh Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

“Surat kami hanya menyatakan, kami tidak menekan. Kami setuju dengan keputusan Agong, kami hanya memberikan pandangan kami mengenai masalah undang-undang yang berkaitan dengan undang-undang, ”katanya.

Shafie sebelumnya telah memberikan bantuan kepada penduduk kampung air di Tanjung Aru di sini yang terjejas teruk oleh cuaca buruk minggu ini.

Rumah-rumah rosak akibat ombak tinggi, angin kencang dan hujan lebat awal minggu ini.

Shafie mengatakan bahawa walaupun terdapat peruntukan berbilion-bilion ringgit yang telah disampaikan oleh kerajaan, orang-orang yang berada di lapangan belum melihat bantuan itu.

“Sebilangan daripada mereka sama sekali tidak dapat pertolongan selama ini, dan ketika banjir,” katanya.

Pihaknya menyerahkan bekalan makanan, tilam, bantal dan juga bahan binaan termasuk kepingan zink untuk atap, papan kayu dan balok bagi mereka yang rumahnya rosak.

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.
bestride
wa

covid