TERKINI
Bisnes

Grab akan lancar IPO di Amerika Syarikat

January 18, 2021 5:20 pm – Zairi Lee

SINGAPURA: Gergasi penghantaran dan makanan Asia Tenggara Grab menjelajah penyenaraian di Amerika Syarikat tahun ini, didorong oleh minat pelabur yang kuat untuk IPO sektor itu, kata tiga sumber yang mengetahui perkara itu kepada Reuters.

IPO dapat mengumpulkan sekurang-kurangnya $ 2 bilion, kata salah satu sumber, yang kemungkinan akan menjadikannya tawaran saham terbesar di luar negara oleh sebuah syarikat Asia Tenggara.

“Pasarannya bagus dan perniagaan berjalan lebih baik daripada sebelumnya. Ini harus berfungsi dengan baik untuk pasaran awam,” katanya.

Grab yang berpangkalan di Singapura menolak komen mengenai potensi IPO itu.

Grab, yang belakangnya disokong oleh SoftBank Group Corp dan Mitsubishi UFJ Financial Group, telah berkembang pesat sejak awal penubuhannya sebagai usaha pengembangan perniagaan yang bermula di Malaysia pada tahun 2012 untuk menjadi syarikat permulaan paling berharga di rantau ini yang bernilai lebih dari $ 16 bilion.

Syarikat itu, yang juga menawarkan perkhidmatan kewangan dan baru-baru ini memperoleh lesen bank digital di Singapura, mengatakan bulan ini bahawa pendapatan kumpulan telah pulih dengan selesa di atas tahap pra-pandemik.

Ia juga mengatakan bisnesnya yang bergerak naik pesat di semua pasaran operasinya, termasuk Indonesia, yang terbesar. Ia menjangkakan perniagaan penghantaran makanannya akan terus melonjak pada akhir tahun ini.

Rancangan IPO akan dibuat setelah perbincangan penggabungan dengan saingan Indonesia, Gojek diputuskan.

Gojek dan syarikat terbesar e-dagang terbesar Indonesia Tokopedia sedang dalam perbincangan untuk penggabungan yang bernilai $ 18 bilion menjelang penyenaraian yang berpotensi di Jakarta dan Amerika Syarikat, Reuters melaporkan bulan ini. – Reuters

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.
wa

[covid-data]
covid