TERKINI
kesihatan Luar Negara

Hanya 50.4% keberkesanan vaksin Covid19 dari China

January 13, 2021 10:55 am –

SAO PAULO (12 Jan): Vaksin coronavirus yang dibuat oleh China Sinovac Biotech hanya 50.4% tahap keberkesanan untuk mencegah jangkitan simptom dalam percubaan di Brazil, kata para penyelidik pada hari Selasa semalam, hampir tidak cukup untuk persetujuan peraturan dan jauh di bawah kadar yang diumumkan minggu lalu.

Hasil terbaru itu memberikan kekecewaan besar bagi Brazil, kerana vaksin China adalah salah satu daripada dua yang diperoleh oleh kerajaan mereka untuk memulakan imunisasi semasa gelombang kedua wabak COVID-19 yang paling merbahaya di dunia.

Beberapa saintis dan pemerhati mengecam pusat bioperubatan Butantan kerana melepaskan sebahagian data beberapa hari yang lalu yang menghasilkan harapan yang tidak realistik. Kekeliruan itu dapat menambah keraguan di Brazil mengenai vaksin China, yang telah dikritik oleh Presiden Jair Bolsonaro, yang mempersoalkan “asal usulnya”.

“Kami mempunyai vaksin yang baik. Bukan vaksin terbaik di dunia. Bukan vaksin yang ideal,” kata ahli mikrobiologi Natalia Pasternak, mengkritik Butantan.

Minggu lalu, para penyelidik Brazil telah meraikan hasil yang menunjukkan keberkesanan 78% terhadap kes-kes COVID-19 “ringan hingga parah”, kadar yang kemudian mereka gambarkan sebagai “keberkesanan klinikal.”

Mereka tidak mengatakan apa-apa pada masa itu mengenai kumpulan jangkitan “sangat ringan” lain di antara mereka yang menerima vaksin yang tidak memerlukan bantuan klinikal.

Ricardo Palacios, pengarah perubatan untuk penyelidikan klinikal di Butantan, mengatakan pada hari Selasa bahawa penemuan keberkesanan yang lebih rendah termasuk data mengenai kes-kes “sangat ringan”.

“Kami memerlukan komunikasi yang lebih baik,” kata Gonzalo Vecina Neto, seorang profesor kesihatan awam di University of Sao Paulo dan bekas ketua pengawas kesihatan Brazil, Anvisa.

Pendedahan secara beransur-ansur mengenai percubaan vaksin Cina di seluruh dunia telah menimbulkan kebimbangan bahawa mereka tidak menjalani pemeriksaan umum yang sama dengan alternatif A.S. dan Eropah.

PENYELESAIAN DAN PELUPUSAN

Penyelidik di Butantan menangguhkan pengumuman keputusan mereka tiga kali, menyalahkan klausa kerahsiaan dalam kontrak dengan Sinovac.

Sementara itu, penyelidik Turki mengatakan bulan lalu bahawa CoronaVac adalah 91.25% berkesan berdasarkan analisis sementara. Indonesia memberikan persetujuan penggunaan kecemasan vaksin pada hari Isnin berdasarkan data sementara yang menunjukkan bahawa ia berkesan 65%.

Pegawai Butantan mengatakan reka bentuk kajian Brazil, yang memusatkan perhatian pada pekerja kesihatan garis depan semasa wabak teruk di Brazil dan termasuk sukarelawan tua, menjadikan mustahil untuk membandingkan hasilnya secara langsung dengan ujian atau vaksin lain.

Namun, vaksin COVID-19 yang digunakan dari Pfizer Inc dengan pasangan BioNTech SE dan Moderna Inc terbukti sekitar 95% berkesan dalam mencegah penyakit dalam percubaan akhir-akhir mereka yang sangat penting.

Data CoronaVac yang mengecewakan adalah kegagalan terbaru untuk usaha vaksinasi di Brazil, di mana lebih daripada 200,000 orang telah meninggal sejak wabak itu bermula – jumlah kematian terburuk di luar Amerika Syarikat.

Program imunisasi nasional Brazil kini bergantung pada CoronaVac dan vaksin yang dikembangkan oleh Universiti Oxford dan AstraZeneca Plc – tidak ada yang mendapat kelulusan peraturan di Brazil.

Anvisa, yang telah menetapkan tingkat keberkesanan sekurang-kurangnya 50% untuk vaksin dalam pandemik, telah menekan Butantan untuk mendapatkan lebih banyak detail kajiannya, setelah meminta izin untuk penggunaan kecemasan pada hari Jumaat lalu.

Pengawal selia mengatakan akan bertemu pada hari Ahad ini untuk menentukan permintaan penggunaan kecemasan untuk CoronaVac dan vaksin Britain.

AstraZeneca gagal mengirimkan bahan aktif ke Brazil pada hujung minggu lalu, sehingga kerajaan berusaha untuk mengimport dos vaksin yang sudah selesai dari India untuk memulakan percubaan.

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.
wa

[covid-data]
covid