TERKINI
Dalam Negara Undang-Undang

PKP : Putrajaya menyusahkan perniagaan

January 12, 2021 1:09 am – Bukan Che Ta

KUALA LUMPUR, 12 Jan – Sektor perniagaan dan perkhidmatan akan diberi masa hanya beberapa jam untuk mengikut SOP (prosedur operasi standard) baru untuk perintah kawalan pergerakan yang diperbaharui, yang menurut Menteri Pertahanan Kanan Datuk Seri Ismail Sabri akan diumumkan pada pukul 5 petang hari ini.

Semalam, Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan bahawa PKP akan dikuatkuasakan semula di semua Wilayah Persekutuan, Pulau Pinang, Johor, Melaka, Selangor dan Sabah mulai 12.01 pagi 13 Januari, atau hanya tujuh jam dari pengumuman yang dijadualkan oleh Menteri Pertahanan Ismail Sabri.

“Hari ini, perdana menteri mengumumkan bahawa prosedur operasi standard untuk PKP akan diperketat.

“Bagaimanapun, SOP terperinci akan diumumkan oleh saya pada sidang media esok jam 5 petang,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Menurut Ismail Sabri, Kementerian Kesihatan, Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri, dan Kementerian Kerja Raya juga akan membuat pengumuman SOP berbeza untuk sektor-sektor di bawah bidangnya.

Amanat khas PKP telah dinantikan selama beberapa hari setelah Ismail Sabri minggu lalu mengumumkan bahawa Muhyiddin akan menyampaikannya semalam.

Seperti yang diharapkan, Muhyiddin mengatakan bahawa PKP akan kembali mengacau ekonomi di lima negeri dan tiga wilayah persekutuan kerana kadar jangkitan Covid-19 yang tinggi.

Perdana menteri mendedahkan bahawa sistem kesihatan negara hampir tidak mampu menampung jangkitan yang tinggi. Oleh itu PKP yang diperbaharui perlu untuk mencegah jangkitan Covid-19 supaya tidak lebih meluas lagi.

Selain PKP, dia juga mengumumkan bahawa perintah kawalan pergerakan bersyarat (PKPB) akan diletakkan di Pahang, Perak, Negri Sembilan, Kedah, Terengganu dan Kelantan.

Perlis dan Sarawak akan kembali kepada perintah kawalan pergerakan pemulihan (PKPP).

Walau bagaimanapun, perjalanan antara negeri akan dilarang sama sekali di seluruh negara.

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.
wa

[covid-data]
covid