TERKINI
Politik

Pembangkang kecam darurat – bunuh demokrasi

January 12, 2021 6:51 pm – aiman adzhar

KUALA LUMPUR, 12 Jan – Beberapa pemimpin politik pembangkang mengecam kerajaan Perikatan Nasional hari ini kerana menyeru keadaan darurat untuk menangani Covid-19, yang akan dikenakan sehingga 1 Ogos atau lebih awal sekiranya wabak itu terkawal.

Ahli Parlimen Muar, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman mendesak untuk bantuan kewangan secara langsung untuk orang ramai, dengan mengatakan bahawa dia yakin perintah kawalan pergerakan (PKP) selama dua minggu kemungkinan akan dipanjangkan lagi sehingga Ogos berikutan pengisytiharan darurat.

“Kerajaan harus memberikan perlindungan moratorium yang komprehensif kepada rakyat. Bantuan tunai juga harus diumumkan dengan segera dan diedarkan sekurang-kurangnya pada akhir bulan ini.

“Tidak ada lagi alasan untuk meninggalkan rakyat tanpa perlindungan ekonomi oleh kerajaan,” kata pemimpin Perikatan Bersatu Demokratik Malaysia (Muda) dalam satu kenyataan.

Syed Saddiq juga menggesa kepada keadilan untuk menjadikan Ahli Parlimen Pembangkang sebagai anggota jawatankuasa khas bebas yang akan memutuskan bila darurat harus berakhir.

Berkongsit pandangan yang sama adalah Ahli Parlimen DAP Kuching, Kelvin Yii, yang mengatakan bahawa jawatankuasa itu harus diperluaskan kuasanya untuk dapat menasihati kerajaan persekutuan juga, dan tidak boleh “dibanjiri dengan orang-orang politik”.

“Sejak awal lagi saya meminta pasukan petugas Covid-19 yang terdiri dari pakar dari pelbagai sektor awam dan swasta untuk merumuskan dan membimbing strategi negara, seperti di Singapura sehingga menyentuh ‘seluruh masyarakat’,” katanya dalam satu kenyataan.

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini mengatakan bahawa sesi Parlimen dan Dewan Undangan Negeri serta pilihan raya akan ditangguhkan sehingga diberitahu kelak setelah pengisytiharan darurat lebih awal.

Beliau juga mengatakan bahawa dia telah memutuskan untuk tidak mengadakan pilihanraya dengan cepat karena adalah tugasnya untuk melindungi nyawa rakyat dan kesejahteraan negara di tengah-tengah pandemik Covid-19, dan berjanji bahawa pilihanraya akan berlaku sebaik sahaja keadaan bertambah baik.

Awal hari ini, Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah mengisytiharkan keadaan Darurat di negara ini sehingga 1 Ogos, atau sehingga gelombang Covid-19 sekarang reda.

Jawatankuasa darurat akan dibentuk yang terdiri daripada anggota parlimen kerajaan dan pembangkang dan pakar kesihatan yang berkaitan untuk menentukan adakah keadaan darurat akan berakhir lebih awal.

Beberapa pendapat pemimpin yang lain juga mengatakan bahawa pengisytiharan itu tidak wajar dan tidak perlu untuk menangani wabak itu, terutama kerana sudah ada PKP.

“Pengisytiharan darurat oleh Perikatan Nasional terbukti bersifat politik. Ini bukan untuk kepentingan umum, tetapi bertujuan menyelamatkan Muhyiddin dari kehilangan kuasa.

“Fakta bahawa Parlimen akan digantung, tetapi semua kuasa yang diberikan oleh eksekutif akan membuka pintu untuk penyalahgunaan kuasa, amalan rasuah dan melucutkan hak anggota parlimen untuk memberikan periksa dan keseimbangan yang sangat diperlukan terhadap kerajaan,” kata Timbalan Setiausaha DAP- Nga Kor Ming memberitahu Malay Mail.

“Negara kita menghadapi banyak krisis sekarang dan demokrasi kita menghadapi bahaya. Pengisytiharan darurat bukanlah penyelesaian masalah tetapi permulaan masalah yang lebih besar, ”tambahnya.

Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng juga menekankan bahawa prestasi pemerintahan PN yang dipimpin oleh Muhyiddin tidak mungkin dapat ditingkatkan kerana penggantungan Parlimen dan sebarang penyalahgunaan kuasa oleh kerajaan persekutuan akan tetap tidak terkendali tanpa pengawasan parlimen.

“Adakah prestasi kerajaan PN akan bertambah baik dengan Proklamasi Darurat? Ini tidak mungkin dengan penggantungan Parlimen, ketika tidak ada lagi kekangan terhadap penyalahgunaan kuasa, pertanggungjawaban dan ketelusan yang dijaga tanpa pengawasan parlimen atau pemeriksaan dan keseimbangan yang diberikan oleh Pembangkang, ”tulisnya dalam satu kenyataan.

Pengarah komunikasi Parti Amanah Negara, Khalid Samad juga mengatakan bahawa penggantungan Parlimen itu disebabkan oleh keengganan kerajaan Perikatan Nasional untuk dikritik.

“Ini adalah bukti jelas kegagalan untuk mengatasi bukan hanya ancaman Covid-19, tetapi juga politik dan ekonomi negara,” katanya di Twitter.

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.
wa

[covid-data]
covid