TERKINI
Luar Negara

Trump haramkan 8 applikasi pembayar dari China

January 6, 2021 3:30 pm –

WASHINGTON (5 Jan): Presiden AS Donald Trump pada hari Selasa semalam menandatangani perintah eksekutif yang melarang transaksi dengan lapan aplikasi perisian China, termasuk Ant Group Alipay, kata Rumah Putih, meningkatkan ketegangan dengan Beijing sebelum Presiden terpilih Joe Biden mengambil alih jawatan bulan ini.

Perintah itu, yang pertama kali dilaporkan oleh Reuters, menugaskan Jabatan Perdagangan dengan menentukan transaksi mana yang akan dilarang berdasarkan arahan dan mensasarkan QQ Wallet dan WeChat Pay dari Tencent Holdings Ltd.

Langkah itu bertujuan untuk mengekang ancaman terhadap Amerika yang ditimbulkan oleh aplikasi perisian China, yang memiliki pangkalan pengguna yang besar dan akses ke data sensitif, kata seorang pegawai kanan kepada Reuters.

Jurucakap Tencent A.S. tidak segera memberi komen.

Perintah yang ditandatangani oleh Trump itu juga menamakan CamScanner, SHAREit, Tencent QQ, VMate dan WPS Office dan mengatakan “Amerika Syarikat mesti mengambil tindakan agresif terhadap mereka yang mengembangkan atau mengawal aplikasi perisian yang berkaitan dengan China untuk melindungi keselamatan negara kita.”

Seorang pegawai A.S. memberitahu Reuters bahawa walaupun perintah itu memberi masa kepada Jabatan Perdagangan 45 hari untuk bertindak, jabatan itu merancang untuk bertindak sebelum 20 Januari ketika Trump meninggalkan pejabat untuk mengenal pasti transaksi yang dilarang.

Perintah Trump mengatakan “dengan mengakses peranti elektronik peribadi seperti telefon pintar, tablet, dan komputer, aplikasi perisian yang disambungkan di China dapat mengakses dan menangkap sejumlah besar maklumat dari pengguna, termasuk maklumat peribadi yang sensitif dan maklumat peribadi.”

Ia menambahkan pengumpulan data “akan membolehkan China mengesan lokasi pekerja dan kontraktor persekutuan, dan membina dokumen maklumat peribadi.”

Kedutaan Besar China di Washington tidak segera menjawab permintaan untuk memberi komen.

Seorang pegawai lain mengatakan bahawa pesanan itu mencerminkan perintah eksekutif Trump yang sebelumnya ditandatangani pada bulan Ogos yang mengarahkan jabatan itu untuk menyekat beberapa transaksi dengan WeChat dan Tiktok milik China yang berusaha untuk melawan larangan beberapa transaksi yang telah disekat oleh mahkamah A.S.

Segala urus niaga baru yang dilarang oleh pentadbiran Trump kemungkinan akan menghadapi cabaran pengadilan yang serupa dengan yang dilakukan oleh Jabatan Perdagangan ketika berusaha untuk menyekat transaksi dengan WeChat dan TikTok. Perintah itu secara efektif akan melarang penggunaan aplikasi China di Amerika Syarikat dan melarang kedai aplikasi Apple Inc dan Alphabet Inc. daripada menawarkannya untuk dimuat untuk pengguna baru.

Setiausaha Perdagangan A.S. Wilbur Ross mengatakan dalam satu kenyataan bahawa dia menyokong komitmen Trump untuk melindungi privasi dan keselamatan rakyat Amerika dari ancaman yang ditimbulkan oleh Parti Komunis China.

Tindakan terbaru telah diperdebatkan dalam pentadbiran untuk jangka masa yang panjang. Banyak pegawai pentadbiran berhasrat untuk mengukuhkan kekuatan tekanan A.S. dengan China di beberapa bidang sebelum Trump meninggalkan pejabat.

Bulan lalu, Jabatan Perdagangan menambah puluhan syarikat China, termasuk pembuat chip SMIC dan pengeluar drone China SZ DJI Technology Co Ltd, ke senarai hitam perdagangan.

Pada bulan lalu, pentadbiran menerbitkan senarai syarikat China dan Rusia yang mempunyai hubungan ketenteraan yang menyekat mereka daripada membeli pelbagai barangan dan teknologi A.S.

Pada bulan November, pentadbiran menangguhkan usaha untuk menyenarai hitam Ant Group, syarikat teknologi kewangan China yang mempunyai kaitan langsung dengan gergasi e-dagang Alibaba.

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.
wa

[covid-data]
covid