TERKINI
Politik

Banyak lagi usul lain selain menolak kerjasama dengan BERSATU

January 6, 2021 1:26 am – aiman adzhar

KUALA LUMPUR, 5 Jan – Usul untuk menolak kerjasama politik antara Umno dan Bersatu bukanlah satu-satunya usul yang digerakkan oleh bahagian Umno yang akan dipertimbangkan oleh Jawatankuasa Gerakan parti itu untuk dibahaskan di Perhimpunan Agung parti yang dijadualkan berlangsung pada akhir bulan ini .

Naib Presiden Umno, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, ada banyak usul lain termasuk menolak kerjasama dengan DAP dan PKR, ‘Tidak DAP Tidak Anwar’, dan untuk memperkukuhkan kerjasama dengan PAS dan Muafakat Nasional.

“Ada banyak usul, bukan hanya satu. Usul yang dikemukakan oleh bahagian akan dibawa ke mesyuarat Majlis Tertinggi (MT) parti (esok) sebelum mereka menyerahkannya kepada jawatankuasa (Gerakan) untuk dipertimbangkan, ā€¯katanya pada sidang media di Wisma Pertahanan di sini hari ini.

Katanya, Umno mempunyai perlembagaan dan peraturan yang jelas dan semasa mesyuarat perwakilan bahagian, ahli parti bebas menyuarakan pandangan dan pendapat mereka mengenai parti itu.

Ahad lalu, Presiden Umno Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi, yang juga pengerusi Barisan Nasional, mengatakan Majlis Tertinggi Umno akan membuat keputusan mengenai pendirian parti itu mengenai kerjasama politik dengan Bersatu esok setelah 143 daripada 191 bahagian Umno bersetuju dengan usul untuk menolak kerjasama dengan Bersatu pada pilihan raya akan datang. – Bernama

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.
wa

[covid-data]
covid