TERKINI
Undang-Undang

Kerajaan buka kertas tuduhan kilang sarung tangan

December 28, 2020 3:06 pm – Kamal Hafiz

KUALA LUMPUR (28 Dis): Malaysia berhasrat untuk mengemukakan 30 tuduhan terhadap pembuat sarung tangan Brightway Holdings Sdn Bhd dan dua anak syarikatnya, setelah serbuan yang mendapati penginapan pekerja tidak memenuhi standard undang-undang.

Jabatan Tenaga Kerja, yang merupakan sebahagian dari Kementerian Sumber Manusia, melakukan serbuan di salah satu kilang pembuatan sarung tangan di daerah Kajang, di luar Kuala Lumpur, minggu lalu di mana mereka mendapati pekerja yang tinggal di dalam tempat penghantaran yang sempit dan kotor bertumpuk di belakang premis.

Kementerian mengatakan dalam satu kenyataan pada lewat hari Ahad bahawa pihaknya telah menemui “kemudahan yang tidak memenuhi spesifikasi standard minimum” dan majikan tidak mempunyai sijil tempat tinggal yang sesuai.

Brightway tidak segera menjawab permintaan untuk memberi komen.

Kementerian itu mengatakan ia sedang dalam proses menyelesaikan kertas siasatan terhadap Brightway dan anak syarikatnya Biopro dan La Glove.

Malaysia adalah pengeluar sarung tangan getah terkemuka di dunia dan kilang-kilangnya sibuk memenuhi pesanan sejak pandemik coronavirus bermula.

Tuduhan tersebut dikenakan ketika kerajaan Malaysia meningkatkan pemeriksaan tempat tinggal pekerja di syarikat pembuatan sarung tangan setelah wabak COVID-19. Syarikat Top Glove Corp adalah yang pertama ditularkan berkenaan tempat kerja yang tidak terurus dan pekerja yang dijangkiti Covid19. Top Glove merupakan pembuat sarung tangan perubatan terbesar di dunia.

Malaysia mengatakan bulan ini akan mengemukakan tuntutan terhadap Top Glove kerana tempat tinggal pekerja yang buruk, yang didapati sempit dan kurang pengudaraan.

Malaysia telah mengalami lonjakan kes koronavirus sejak September, dengan lebih daripada 105,000 kes dan 452 kematian COVID-19 dilaporkan pada hari Ahad.

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.
wa

[covid-data]
covid