TERKINI
Dalam Negara Undang-Undang

Daging kambing campur babi

December 28, 2020 4:13 pm – Kamal Hafiz

ISKANDAR PUTERI: Jabatan Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia (MAQIS) menyita empat kontena dipercayai berisi daging babi bercampur daging kambing yang dibawa masuk dari Sepanyol dalam serbuan di Pelabuhan Tanjung Pelepas, hari ini.

Pengarah MAQIS Johor/Melaka, Siti Nur Ahmad, berkata bekalan daging anggaran 120 tan bernilai kira-kira RM2 juta yang diletakkan dalam kontena sejuk beku, dirampas dalam satu serbuan kira-kira jam 1 tengah hari tadi.

Katanya, berdasarkan maklumat awam pada 31 Mei lalu, pihaknya terus menyekat pergerakan kontena terbabit keluar dari kawasan pelabuhan, dan menjalankan siasatan bagi mengesan pengimport produk berkenaan.

“Pengusaha terbabit melanggar syarat permit mengimport daging yang sepatutnya hanya dibenarkan import dari Australia sahaja.

“Sebaliknya daging yang tiba di pelabuhan adalah dari Sepanyol termasuk daging yang disyaki babi,” katanya hari ini.

Siti Nur berkata, setiap kontena dianggarkan mengandungi kira-kira 30 tan daging, selain pengimport itu sudah dipanggil untuk memberi penjelasan.

Katanya, kes disiasat mengikut Seksyen 11 (1) Akta MAQIS 2011 yang jika disabitkan kesalahan boleh didenda maksimum RM100,000 atau penjara tidak lebih enam tahun atau kedua-duanya sekali bagi kesalahan pertama.

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.
wa

[covid-data]
covid