TERKINI
BIZ Dalam Negara

Rakyat kita suka beli barangan tempatan untuk baiki ekonomi negara

December 25, 2020 12:11 am – aiman adzhar

KUALA LUMPUR: Hampir tujuh dari 10 pengguna Malaysia (69 peratus) membeli dari jenama tempatan untuk membantu perniagaan bangkit daripada wabak Covid-19, menurut tinjauan oleh UOB Malaysia.

Trendnya lebih kuat di negara ini daripada di negara seperti Thailand (67 %), Vietnam (58 %) dan Singapura (51 %), menurut Kajian Sentimen Pengguna Asean UOB.

Hanya Indonesia, 72 peratus, yang menunjukkan pilihan pengguna yang lebih tinggi untuk produk tempatan.

Pengarah eksekutif UOB Malaysia, Raymond Chui berkata, sentimen positif yang ditunjukkan dalam tinjauan itu adalah peningkatan semangat bagi perniagaan di Malaysia yang dipengaruhi oleh langkah-langkah untuk mengekang penyebaran Covid-19.

“Setiap ringgit yang dibelanjakan untuk menyokong perniagaan tempatan dapat dan membuat perbezaan. Keutamaan untuk jenama tempatan berpotensi bermaksud penjualan yang lebih tinggi untuk perniagaan Malaysia, yang juga akan membantu meningkatkan keyakinan pemilik dan pekerja.

“Memandangkan tindakan pencegahan yang berlaku untuk memerangi Covid-19, pengguna lebih suka menunjukkan sokongan mereka terhadap jenama tempatan melalui pembelian dalam talian. Memang, banyak pengguna dan perniagaan telah beralih ke Internet untuk membeli dan menjual,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Chui menambah bahawa ini dapat dilihat dari peningkatan 41 peratus tahun-ke-tahun dalam penjualan dalam talian pelanggan perniagaan runcit bank sejak Mac hingga Oktober tahun ini.

Tinjauan juga mendapati bahawa disebabkan wabak itu, pengguna Malaysia telah mengutamakan perbelanjaan dalam talian mereka untuk pengiriman makanan (91 %), bahan makanan (89 %), makanan tambahan kesihatan (84 %), produk kecantikan diri (85 %) dan pakaian (88 %).

Sementara itu, tinjauan mendapati bahawa 60 peratus pengguna Malaysia menghabiskan lebih banyak perbelanjaan untuk perniagaan yang menyokong kehidupan dan penghidupan yang terjejas oleh Covid-19.

UOB mengatakan 53 peratus menunjukkan bahawa mereka akan berhenti membeli dari jenama yang tidak bertanggungjawab atau yang memanfaatkan pengguna semasa wabak tersebut.

“Sejajar dengan kempen #kitajagakita di peringkat nasional, pengguna menggunakan daya pembelian mereka untuk memberi ganjaran kepada perniagaan yang berusaha untuk menyokong masyarakat ketika melawan dengan Covid-19. Trend ini menggambarkan betapa pentingnya perniagaan untuk beroperasi secara bertanggungjawab.

“Syarikat dengan amalan perniagaan yang bertanggungjawab lebih cenderung untuk melakukan yang lebih baik dalam jangka masa panjang,” kata Chui.

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.
wa

[covid-data]
covid