TERKINI
KEWANGAN

Struktur kewangan Islam mampu selamatkan negara

December 7, 2020 11:33 am – Bukan Che Ta

Walaupun 2020 hampir berakhir, pandemik Covid-19 menunjukkan sedikit tanda penurunan. Bagi kerajaan di mana-mana sahaja, tahun ini sungguh mengerikan. Belanjawan telah dibentangkan, pelonggaran dalam kewangan belum pernah terjadi sebelumnya, hutang sektor swasta dan awam telah meningkat tinggi. Namun, ekonomi nampaknya mendapat sedikit daya tarikan.

KDNK suku kedua menyusut dua digit di seluruh dunia. Menurut Pertubuhan Buruh Antarabangsa, pengangguran belia meningkat 15% sedangkan jam kerja rata-rata menyusut 25% di seluruh dunia.

Bank Dunia menganggarkan bahawa apabila negara-negara berpendapatan rendah dan sederhana terbantot, 89 juta orang akan terjerumus ke dalam kemiskinan yang melampau. Ini, menurut Bank Dunia, adalah pembalikan yang dilihat untuk pertama kalinya dalam 60 tahun. Sementara orang miskin sengsara, perusahaan kecil dan sederhana sedang mengalami keruntuhan. Oleh itu, ukuran perbelanjaan kerajaan untuk mengatasi kemerosotan ini juga belum pernah terjadi sebelumnya.

Pada pertengahan tahun, langkah sokongan ekonomi yang diumumkan telah melebihi AS $ 15 trilion (RM61 trilion) di seluruh dunia. Tidak menghairankan, Dana Kewangan Antarabangsa meramalkan bahawa nisbah hutang awam-ke-KDNK akan menjadi sekitar 132% tahun depan sementara jumlah hutang-ke-KDNK akan mendekati 300% di seluruh dunia. Hutang korporat juga telah meningkat dengan ketara seperti kunci kira-kira bank pusat yang meningkat.

Sayangnya, di sebalik semua kekuatan yang dikeluarkan, kita masih belum berjaya. Sebagai gelombang kedua jangkitan Covid-19 mengheret dunia lebih teruk, kerajaan mungkin tidak mempunyai banyak lagi sumber. Dengan hutang yang besar dan sebahagian besar perbelanjaan fiskal yang menuju ke arah pembayaran hutang sahaja, sebenarnya tidak banyak ruang untuk kesenangan.

Kerajaan mungkin telah berusaha sendiri dengan menumpukan pada hutang. Bagi dunia yang baru muncul, ini adalah masalah berganda – walaupun berlakunya wabak, keperluan infrastruktur pembangunan untuk menjana pertumbuhan harus berlanjutan seiring pertumbuhan penduduk, pengangguran belia dan tekanan sosiopolitik lain. Menangguhkan perbelanjaan yang diperlukan ini bukanlah pilihan.

Kemampuan untuk meneruskan pertumbuhan pembiayaan tanpa memerlukan lebih banyak hutang adalah teka-teki yang sedang dihadapi oleh kebanyakan pemerintah di dunia kini. Di sinilah kewangan Islam, dengan kontrak pembahagian risiko ekuiti boleh membantu. Kontrak mudarabah khususnya sangat sesuai sebagai kontrak pembiayaan pembahagian risiko. Dalam bentuk asalnya, ia sangat berasaskan kepercayaan. Tetapi ia dapat diubahsuai untuk memenuhi keperluan kontemporari.

Bukti sejarah menunjukkan bahawa memang benar. Di Eropah abad pertengahan, negara-negara seperti Itali telah mengambil konsep kontrak mudarabah dan mengubahnya sebagai komenda. Komenda memainkan peranan penting dalam membiayai kebangkitan Eropah. Komenda kemudian muncul kembali sebagai teknik pembiayaan modal teroka permulaan yang menjadikan Silicon Valley seperti sekarang.

Sebagai kontrak pembahagian untung rugi, menggunakan kertas (sukuk) berasaskan mudarabah untuk membiayai infrastruktur pada asasnya akan membentuk pengamanan aliran tunai masa depan dari projek tersebut. Keuntungan utama bagi kerajaan adalah bahawa, tidak seperti hutang, tidak ada kewajiban tetap dan oleh itu tidak ada kelebihan. Kegawatan makroekonomi yang timbul daripada turun naik yang disebabkan oleh hutang dapat dielakkan. Oleh kerana servis kertas mudarabah berdasarkan kemampuan membayar dan berkaitan dengan aliran tunai projek, ada sedikit tekanan pada belanjawan kerajaan. Belanjawan kerajaan dapat menumpukan pada perbelanjaan sosial.

Sebagai gambaran, kerajaan boleh memulakan projek penjanaan tenaga dengan menyumbang tanah dan faedah lain yang setara dengan, katakanlah, 10% dari nilai projek. Sukuk istisna-mudarabah dapat diterbitkan pada permulaan projek untuk meningkatkan pelaburan yang diperlukan. Sukuk ini bersifat penglibatan langsung, tidak memberikan dividen semasa pembinaan tetapi melakukannya berdasarkan nisbah pembahagian keuntungan setelah projek selesai dan menjana pendapatan.

Pembayaran balik secara berkala kepada pemegang sukuk merupakan bahagian keuntungan dan pelunasan modal yang dilaburkan. Pemegang sukuk bersama-sama memiliki 90% projek pada mulanya. Namun, apabila projek tersebut menjana pendapatan dan membayar bahagian keuntungan dan melunaskan modal, bahagian ekuiti / pemilikan mereka berkurang sementara bahagian kerajaan meningkat.

Kerajaan kemudian dapat membeli kembali ekuiti dalam projek dengan berkesan melalui aliran tunai projek. Jadual pembayaran boleh mempunyai fleksibiliti untuk membolehkan kerajaan membayar lebih banyak pada masa-masa baik dan lebih sedikit ketika masa-masa buruk. Peruntukan permulaan ekuiti dalam kontrak memerlukan kerajaan untuk membayar balik pemegang sukuk dengan ekuiti untuk sebarang kekurangan terkumpul pada masa matang.

Oleh kerana penilaian ekuiti berdasarkan pada nilai awal projek, pemegang sukuk tidak dijamin pemulihan sepenuhnya pelaburan awal mereka. Ini sejajar dengan prinsip pembahagian risiko.

Pengaturan alternatif adalah struktur sukuk sebagai fleksibel. Di sini, setelah beberapa tahun pembayaran dividen dan pengembangan penuh semua bahagian sampingan projek, keseluruhan projek dapat disenaraikan di bursa saham melalui penawaran  saham awam awal.

Setelah IPO, projek ini menjadi entiti tersenarai dengan pemegang sukuk dan kerajaan menjadi pemegang ekuiti. Peningkatan penilaian yang disertakan dengan penyenaraian dikenakan kepada kedua-dua pihak. Kelebihan struktur yang terakhir ini adalah bahawa lebih sedikit tekanan terhadap belanjawan kerajaan kerana tidak ada pembayaran balik modal pokok.

Selain daripada mengelakkan ketagihan hutang sekarang dan banyak masalah yang timbul, kewangan Islam dapat memberikan alternatif kepada kewangan awam. Sebagai monopoli semula jadi, projek infrastruktur mempunyai risiko yang agak rendah tetapi dapat memberikan pulangan yang lumayan dalam jangka masa yang sangat lama.

Semua ini menunjukkan win-win yang jelas antara kerajaan yang memerlukan untuk dana pembangunan dan penabung yang memerlukan alternatif untuk pulangan sebenar deposit bank hampir sifar. Dengan menawarkan sukuk dalam denominasi kecil, penyertaan kewangan dan mobilisasi dana untuk pembangunan menjadi boleh direalisasikan.

Bagi negara yang mencari alternatif hutang yang seterusnya, mungkin tidak ada waktu yang lebih baik untuk mempertimbangkan alternatif pembiayaan Islam bagi pembahagian risiko ini.

Dr Obiyathulla Ismath Bacha adalah profesor kewangan di International Education for Islamic Finance (INCEIF) yang berpusat di Kuala Lumpur

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.
wa

[covid-data]
covid