TERKINI
KEWANGAN Luar Negara

Singapura ketinggalan dalam audit syarikat

December 3, 2020 11:59 am – Kamal Hafiz

(3 Dis): Singapura perlu meningkatkan standard pengauditan dan perakaunannya untuk membantu meningkatkan kredibiliti ESG (Environmental, Social, and Corporate Governance) negara berikutan beberapa skandal korporat, menurut bank pusat pusat negara itu.

“Terdapat beberapa kegagalan yang disebabkan oleh kelemahan dalam perakaunan, pengauditan, dan beberapa kegiatan penipuan yang tidak mudah dikesan,” kata Ravi Menon, ketua Penguasa Kewangan Singapura dan pengawal selia kewangan negara itu. “Ini adalah bahagian yang harus ditangani.”

Walaupun tahap pendedahan korporat Singapura meningkat tahun ini, ketinggalan di belakang negara jiran seperti Malaysia dan Thailand, menurut laporan yang diterbitkan pada Oktober oleh Sekuriti Pelabur Sekuriti (Singapura). Pematuhan terhadap standard alam sekitar, sosial dan tadbir urus menjadi persoalan penting bagi syarikat kerana aset pelaburan mampan meningkat menjadi lebih dari US $ 30 trilion, menurut laporan oleh Global Sustainable Investment Alliance.

Singapura telah mendapat skandal korporat berprofil tinggi dalam beberapa tahun terakhir. Hyflux Ltd., sebuah firma rawatan air, berhutang sekitar S $ 2,8 bilion (US $ 2,1 bilion) kepada sekitar 34,000 pelabur runcit dan bank, sementara peniaga komoditi Noble Group Holdings Ltd. masih dalam siasatan oleh pihak berkuasa tempatan atas salah laku perakaunannya. Sementara itu, peniaga minyak dan gas bermasalah Hin Leong Trading Pte menghadapi tuduhan pemalsuan dan tuduhan menyembunyikan kerugian.

“Apabila juruaudit mengatakan ini sesuai dengan piawaian perakaunan, masih ada yang cukup luas dari apa yang dapat diterima,” kata Menon dalam wawancara, merujuk pada pengakuan di banyak tempat bahawa kualiti audit perlu ditingkatkan. “Mendapatkan lebih banyak ketepatan merupakan satu cabaran.”

Peraturan yang ketat

Negara bandaraya itu mempunyai “peraturan yang sangat ketat” mengenai keperluan tadbir urus korporat termasuk sejumlah minimum pengarah bebas, pendedahan risiko, dan pemisahan pengurusan serta pemilikan, yang semuanya telah “cukup lengkap,” kata Menon.

Lembaga Perakaunan dan Pengawalseliaan Korporat sedang berusaha meminda Akta Syarikat untuk mengkaji isu-isu termasuk jenis syarikat semasa dan pelaporan kewangan serta melindungi kepentingan pemegang saham. Badan pengawas Singapura Exchange Ltd. juga akan meningkatkan kekuatan penguatkuasaannya untuk mencegah salah laku korporat.

Singapura juga berusaha untuk menjadi hab kewangan hijau. Awal bulan ini, MAS melancarkan program hibah yang bertujuan untuk meningkatkan akses kepada pinjaman hijau dan berkaitan kemampanan persekitaran hijau. Ini adalah insentif yang diperkenalkan pada bulan Jun 2017 untuk menolong perbelanjaan tinjauan luaran bagi penerbit bon hijau.

Lebih daripada S $ 6.5 bilion (US $ 4.9 bilion) bon hijau telah dikeluarkan di Singapura sejak insentif itu dilancarkan, menurut data MAS dari bulan Mac.

Bank pusat bekerjasama dengan firma penarafan dan pakar dalam perakaunan untuk memastikan syarikat mengumpulkan wang dari pembiayaan hijau berpegang pada janji operasi mereka, kata pengarah urusan.

“Cukup mengecewakan bahawa tidak ada pemahaman umum tentang apa yang merupakan produk hijau atau proses hijau,” kata ketua MAS, sambil menambahkan usaha sedang dilakukan untuk meningkatkan tahap konsisten operasi. “Saya rasa kita akan mendapatkan kaedah purata yang konsisten di seluruh wilayah, walaupun tidak tepat, tetapi dengan mempertimbangkan keunikan dan keadaan sesuatu perniagaan.”

Singapura sedang membangun kepakaran dalam proses verifikasi dan pensijilan untuk memastikan ia memenuhi “piawaian global yang dihormati,” yang dapat menarik lebih banyak pekerjaan di bidang ini, katanya.

“Kita perlu membina keseluruhan ekosistem untuk kewangan hijau,” kata Menon.

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.
wa

[covid-data]
covid