TERKINI
Pendapat

Wanita ketinggalan dalam sektor pekerjaan kewangan

November 23, 2020 11:08 am – aiman adzhar

(23 Nov): Jawatan tertinggi bagi wanita jauh lebih sedikit berbanding lelaki dalam industri kewangan kecuali mereka yang berusaha meminta, itu adalah tanda berat sebelah pemilihan jantina dalam institusi tersebut,  menurut satu kajian baru di Australia.

Tinjauan terhadap 2,000 profesional industri kewangan menunjukkan 76% lelaki ditawarkan kenaikan pangkat sekurang-kurangnya sekali tanpa memintanya, berbanding dengan 57% wanita. Kajian ini disusun oleh penyelidik utama Ardea Investment Management dan Australian National University bersama dengan pakar industri.

Penemuan ini memberikan “bukti budaya bahawa tawaran datang kepada lelaki tanpa diminta,” kata Bronwen Whiting, yang bekerja dalam tinjauan abnci dan merupakan pensyarah kanan dalam statistik gunaan di universiti. “Tidak semua wanita boleh bertindak berbeza untuk memperbaikinya.”

Australia adalah antara negara yang boleh menuntut kejayaan dalam menangani ketidaksamaan gender. Sebagai contoh, laporan oleh perunding Kearney tahun ini menunjukkan Australia mendahului UK, A.S. dan India untuk bahagian anggota parlimen wanita dan anggota dewan wanita dalam 100 syarikat teratasnya. Namun hasil tinjauan terbaru menunjukkan jurang yang berterusan, termasuk hakikat bahawa pengurus dana lelaki rata-rata memperoleh lebih gaji dua kali ganda berbanding rakan wanita.

Penganalisis penyelidikan kuantitatif lelaki dibayar 43% lebih tinggi daripada wanita, dan lelaki dalam peranan pematuhan menerima tambahan 76%, berdasarkan data 2019. Angka rasmi Australia meletakkan jurang gaji jantina keseluruhan pada 14%. Di UK, jurang dalam perkhidmatan kewangan melebihi 20%, menurut analisis data kerajaan.

Kajian Ardea-Australian National University mendapati bahawa wanita meminta kenaikan gaji dan kenaikan pangkat pada kadar yang sama dengan lelaki, dan ketika mereka melakukannya, tidak ada perbezaan antara jantina dari segi penerimaan mereka. Namun jurang itu muncul ketika syarikat mengambil inisiatif untuk kenaikan pangkat.

“Salah satu tinjauan yang mengemukakan mengapa wanita dibayar lebih rendah adalah kerana wanita terlalu menurut,” kata Laura Ryan, ketua penyelidikan di Ardea yang berpusat di Sydney, dalam wawancara. “Sepatutnya kita mesti bersikap tegas, tetapi jika tidak, kita pasti akan ketinggalan. Jantina adalah faktor yang sangat penting dalam menentukan gaji. ”

Aras gaji minimum dan jurang gaji kerana jantina tetap menjadi masalah berterusan di dunia kewangan. Salah satu implikasi bagi wanita adalah bahawa mereka akhirnya kurang dalam simpanan untuk persaraan mereka berbanding lelaki, kata Ryan.

Whiting Universiti Nasional Australia mengatakan bahawa dia berharap para eksekutif mengakui bahawa kemajuan untuk mengatasi ketidakadilan ini adalah perlahan dan “bukan sesuatu yang dapat kita selesaikan dalam acara pada Hari Wanita Antarabangsa dan kemudian melupakannya.”

Ryan mengatakan bahawa banyak rakan sekerja dalam industri kewangan percaya bahawa tidak ada jurang jantina, sambil menambah bahawa “sementara ada semua latihan bias tanpa sedar ini dan semua orang seolah-olah berfikir bahawa masalah itu telah diselesaikan, hasilnya menunjukkan bahawa ia pasti tidak diperbaiki dan kita masih mempunyai jalan sukar untuk mengatasinya. “

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.
wa

[covid-data]
covid