TERKINI
kesihatan Luar Negara

UK dijangka bersetuju dengan Vaksin Covid19 minggu depan

November 23, 2020 10:31 am – Arman Danial

(23 Nov): Britain dijangka dapat memberikan persetujuan untuk vaksin Pfizer-BioNTech’s Covid-19 minggu ini, bahkan sebelum AS membenarkannya, lapor laman berita Telegraph melaporkan pada hari Ahad.

Memetik sumber kerajaan, ia mengatakan pengawal selia Britain akan segera memulai penilaian formal terhadap vaksin, yang dibuat oleh Pfizer Inc dan BioNTech SE, dan bahawa Perkhidmatan Kesihatan Nasional telah diberitahu untuk siap untuk mentadbirnya pada 1 Desember.

Pentadbiran Makanan dan Dadah AS mengatakan pada hari Jumaat bahawa ia akan bertemu syarikat farmaseutikal tersebut pada 10 Disember untuk membincangkan sama ada akan membenarkan vaksin dipasarkan.

Jabatan Kesihatan England tidak memberi komen pada hari Ahad semalam pada ketika vaksin pertama akan diberikan.

Seorang jurucakap mengatakan bahawa proses pengesahan oleh badan pengawal selia Medicines and Healthcare Product Regulatory Agency (MHRA) adalah bebas daripada pengaruh kerajaan dan akan mengambil masa selama yang mereka perlu untuk mengkaji data akhir dari Pfizer.

“Sejumlah besar perancangan telah dilakukan untuk memastikan perkhidmatan kesihatan kami siap untuk melancarkan vaksin Covid-19,” tambah jurucakap itu.

Britain secara rasmi meminta pengawal perubatannya, MHRA, minggu lalu untuk menilai kesesuaian vaksin Pfizer-BioNTech.

Britain telah mengarahkan 40 juta dos dan menjangkakan akan mempunyai 10 juta dos, cukup untuk melindungi 5 juta orang, tersedia pada akhir tahun jika pengawal selia mereka bersetuju.

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.
wa

[covid-data]
covid