TERKINI
Dalam Negara TEKNOLOGI

Tender JENDELA RM4.6bilion hingga Mac 2021

November 21, 2020 12:32 pm – Arman Danial

KUALA LUMPUR (20 Nov): Tender bagi infrastruktur telekomunikasi di 1,661 tapak yang melibatkan nilai pelaburan RM4.6 bilion di bawah Pelan Infrastruktur Digital Nasional (Jendela) akan ditutup pada 31 Mac 2021, memberi banyak masa kepada mana-mana pihak untuk turut serta .

Pengerusi Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) Dr Fadhlullah Suhaimi Abdul Malek berkata kriteria kelayakan sudah tersedia bagi mereka yang berminat dengannya.

“Di peringkat infrastruktur, Jendela akan menelan belanja bagi pihak industri dan kerajaan sejumlah RM21 bilion,” katanya dalam sesi online dengan media, mengenai pembaharuan inisiatif National Fiberisation and Connectivity Plan 2 (NFCP 2) hari ini.

Dengan pengenalan Jendela, tender yang berkaitan dengannya akan tersebar dan Fadhlullah mengatakan perbezaan utamanya dengan tender NFCP 2 adalah jumlah tapak.

“NFCP 2 memiliki 500 tapak sementara Jendela memiliki 1,661 tapak, itu adalah lonjakan tiga kali ganda dari segi ukuran tender dan jumlah tender yang meliputi tahun 2021 hingga 2022.

“Kami fikir untuk masa depan, ini akan memungkinkan kita mendapat bersedia lebih awal daripada ketinggalan. Di NFCP 2, ada 500 lokasi dan kerana Covid-19, permintaan telah meningkat, lebih banyak tempat perlu dilindungi dan diperbaiki.

“Sementara itu, perbezaan kedua, NFCP 2 masih memiliki spesifikasi untuk 3G dan 4G.

“Kami juga mengatakan di Jendela bahawa rangkaian 3G akan ditutup pada akhir 2021, jadi tidak masuk akal bagi kami untuk meneruskan tender untuk 3G dan tidak menggunakannya setahun selepas itu; sambil membina untuk 4G pula, dan selepas itu kita akan memasuki era 5G yang akan membolehkan kita menikmati kelajuan lebih tinggi daripada 100Mbps, ”katanya.

Namun, Fadhlullah mengakui bahawa liputan dan kualiti telekomunikasi masih menjadi masalah di negara ini. SKMM melakukan apa yang termampu, tetapi untuk merealisasikannya semua akan memerlukan masa, kerana kerja infrastruktur tidak berlaku dalam sekelip mata, katanya.

“Kami memerlukan masa antara 12 hingga 18 bulan. Sekiranya beberapa kawasan mempunyai menara dengan peralatan akses radio yang menyokong 3G, maka kita dapat menukarnya dengan cepat ke 4G.

“Penyebaran infrastruktur dalam 12 hingga 18 bulan akan bergantung pada penglibatan tender, mudah-mudahan dengan sokongan dari setiap negeri di Malaysia. Mungkin kurang dari 18 bulan, kerana beberapa negeri sudah mulai nampak kepentingannya, “katanya.

Dia mengatakan dari segi jumlah pelaburan berkenaan dengan tender itu sendiri, ia akan menjadi sekitar RM4.6 bilion, dengan jumlah keseluruhan 1.661 lokasi.

“Ini bukan pengiraan langsung RM4.6 bilion dibahagikan samarata dengan 1.661 lokasi dan anda mendapat nilai setiap tapak, kerana setiap lokasi bergantung pada keadaan sekeliling, jumlah penduduk per km kerana beberapa lokasi mungkin akhirnya mempunyai -4 menara dan beberapa lokasi lain mungkin mempunyai 1-2 menara, oleh itu akan ada beberapa perbezaan (nilai per tapak), ”katanya.

Jendela bertujuan untuk meningkatkan kesinambungan digital di seluruh negara dan merupakan sebahagian daripada Rancangan Malaysia ke-12 (2021-2025), kerana ia meletakkan asas untuk liputan jalur lebar yang komprehensif dan berkualiti tinggi dan peralihan negara ke arah teknologi 5G.

Fadhlullah mengatakan Jendela mempunyai dua fasa, fasa satu, mulai sekarang hingga 2022, akan membolehkan sebanyak 7,5 juta kelajuan gigabit premis dengan jalur lebar tetap; Liputan bergerak 4G dari 91.8% hingga 96.8% di kawasan berpenduduk; meningkatkan kelajuan jalur lebar mudah alih dari 25Mbps menjadi 35Mbps; dan melibatkan pemberhentian secara berperingkat rangkaian 3G pada akhir 2021.

Tahap kedua, mulai tahun 2022 dan seterusnya, ia akan melibatkan penggunaan akses tanpa wayar tetap dan teknologi lain yang sesuai untuk mengatasi jurang lebih jauh dalam jurang digital, sementara objektif akhir ialah untuk penerapan 5G akan dilakukan setelah rancangan pada tahap pertama tercapai.

Dalam Belanjawan 2021, kerajaan berkomitmen untuk meningkatkan jangkauan jaringan dan kapasiti untuk memperluas infrastruktur dan kualiti jaringan komunikasi.

Di bawah infrastruktur Digital, kerajaan memperuntukkan RM7.4 bilion untuk SKMM untuk membina dan meningkatkan perkhidmatan jalur lebar pada tahun 2021 dan 2022; RM1.5 bilion untuk Program Jalinan PRIHATIN untuk meringankan beban kewangan B40 dalam mengakses Internet, kerana syarikat telekomunikasi akan memadankan nilainya dengan data percuma.

Kerajaan juga telah memperuntukkan RM500 juta untuk melaksanakan Jendela untuk memastikan hubungan 430 sekolah di Malaysia dan juga RM42 juta untuk meningkatkan hubungan di 25 kawasan perindustrian.

Selain itu, Kabinet pada 28 Ogos 2020 bersetuju menubuhkan Majlis Ekonomi Digital dan IR4.0 (Revolusi Perindustrian Keempat), yang dipengerusikan oleh Perdana Menteri dan disokong oleh Menteri kanan, wakil sektor swasta, para akademik dan masyarakat sivil.

Terdapat enam teras MCMC akan memainkan peranan penting dalam infrastruktur digital dan kelompok data.

Di bawah kluster ini, SKMM akan berperan dalam meningkatkan pengembangan infrastruktur dan data digital; mengutamakan pelaburan infrastruktur asas di kawasan luar bandar untuk membolehkan penggunaan teknologi IR4.0; dan mendorong penggunaan teknologi IR4.0 yang lebih besar dalam perkhidmatan kerajaan, dengan ID Digital Nasional bertindak sebagai pemangkin.

Fadhlullah berkata, penerbitan ID digital akan dilakukan oleh Jabatan Pendaftaran Negara dan bukan SKMM.

“Peranan SKMM adalah untuk mencuba dan menggembleng rakyat untuk menggunakannya, sehingga kita semua sebagai pengguna akhir mempunyai kepercayaan yang lebih besar untuk sebarang transaksi dalam talian,” katanya.

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.
wa

[covid-data]
covid