TERKINI
Inspirasi

Tony Fernandes jual rumah mewah

November 19, 2020 6:24 pm – aiman adzhar

KUALA LUMPUR, 19 Nov – Pengasas syarikat penerbangan Air Asia Tan Sri Tony Fernandes telah menjual hartanahnya Ayrshire abad ke-18 di Scotland, yang dianggap telah dibeli dengan harga 2.5 juta pound (RM13.55 juta) pada 2013.

Hartanah CEO AirAsia Group itu disenaraikan di laman web syarikat hartanah terkenal Savills, yang menggambarkan tempat itu sebagai “hartanah peribadi dan terpencil yang indah di kawasan luar bandar Ayrshire yang indah”.

Penyenaraian itu juga dilaporkan oleh harian Inggeris The Sun, yang mendakwa Fernandes terkena kesan teruk akibat pandemik Covid-19 kerana keputusannya untuk menjual hartanah seluas 125 ekar di barat daya Scotland setelah tinggal di sana selama tujuh tahun.

Savills mengatakan penjualan hartanah itu akan merangkumi tiga kediaman di atas tanah: Skeldon House, Castle Cottage dan The Coach House.

Ia mengatakan bangunan-bangunan itu terletak di kawasan hutan tenang dan tebing Sungai Doon, diabadikan dalam puisi penyair Scotland, Robert Burns abad ke-18.

Tempat penginapan ini juga merangkumi bilik bawah tanah simpanan wain, gelanggang tenis, gimnasium dan sauna.

Fernandes kerap disenaraikan antara lelaki terkaya di Malaysia. Dia disenaraikan di nombor 41 di Forbes Malaysia Rich 2020 pada bulan Mac, setelah kekayaannya menyusut menjadi AS $ 335 juta.

Kumpulan AirAsia menyaksikan sebahagian besar armada syarikat penerbangannya terkandas tahun ini kerana wabak itu dan telah berjuang untuk terus bertahan.

 

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.
wa

[covid-data]
covid