TERKINI
BERITA PANAS Pendapat Politik

‘Bermuhasabah agar negara tidak lagi diheret ke kancah politik’

October 16, 2020 12:44 pm – zul

Yang di-Pertuan Agong, Al Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah menitahkan semua orang khasnya ahli politik memilih bermuhasabah agar negara tidak sekali lagi diheret ke kancah politik tidak menentu.

 

Ini lebih-lebih lagi dalam suasana pandemik Covid-19 yang melihat orang terus berdepan dengan pelbagai masalah dan masa depan yang sukar.

 

Menerusi satu kenyataan media, Datuk Pengelola Bijaya Diraja, Istana Negara, Ahmad Fadil Shamsuddin berkata, Al Sultan Abdullah turut mengulangi titah nasihat Seri Paduka Baginda kepada ahli-ahli parlimen, masa istiadat perasmian pembukaan penggalakan jumlah parlimen ke-14 pada bulan Mei lalu, untuk mempamerkan kematangan dalam berpolitik.

 

“Al Sultan Abdullah juga menasihati ahli-ahli parlimen yang digunakan serta menjiwai keluh kesah rakyat dan tidak mengabaikan kesejahteraan rakyat.

 

“Seri Paduka Baginda menegaskan ahli-ahli politik yang tidak mengakhiri perbezaan pendapat dengan permusuhan, sebaliknya menyelesaikan permasalahan melalui perundingan dan proses-proses perundangan yang termaktub di dalam perlembagaan persekutuan,” katanya.

 

Kenyataan Biro Politik Umno pada 13 Oktober yang menunjukkan bahawa itu sedang dipertimbangkan untuk menarik diri dari kerajaan Perikatan Nasional (PN) pimpinan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin dan mahukan syarat baru yang ditentukan menyebabkan keputusan menjadi semakin rumit.

 

Ini adalah satu pilihan rasa tidak puas hati bagi pemimpin Umno dan beberapa pimpinannya kini secara terbuka mengkritik kepimpinan Muhyiddin.

 

Pada kenyataan medianya, Al Sultan Abdullah juga hampir setiap penguatkuasaaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) di Sabah, Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya serta kewujudan beberapa kluster baru.

 

Sehubungan itu, Seri Paduka baginda menitahkan agar semua masjid di seluruh negara menjalankan solat hajat dan doa selamat. Ini untuk memohon ihsan Allah SWT agar penularan wabak Covid-19 itu dapat dibanteras dengan berkesan dan segera.

 

“Seri Paduka Baginda menasihati seluruh rakyat untuk terus memainkan peranan masing-masing dan berdisiplin.

 

“Mengambil keberkatan sempena hari Jumaat yang mulia ini, Al-Sultan Abdullah turut menyerahkan seluruh rakyat untuk berdoa semoga negara yang kita cintai bersama ini dikurniakan keselamatan dan ketenangan agar kemakmuran dan kesejahteraan negara serta rakyat entiasa terjamin,” katanya.

 

Sumber-MALAYSIA KINI

 

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.
wa

[covid-data]
covid