TERKINI
Politik

Parlimen Batu Sapi milik Bersatu ?

October 14, 2020 5:55 pm – Zairi Lee

KOTA KINABALU, 14 Okt – Pakatan Harapan (PH) Sabah adalah yang terbaru untuk mengumumkan akan mengundur diri dari pilihan raya kecil Parlimen Batu Sapi yang akan datang, meningkatkan peluang Parti Warisan Sabah untuk mengekalkan kerusi tersebut jika memutuskan untuk meletakkan calon.

Ketua bahagiannya Datuk Christina Liew mengatakan bahawa keputusan itu untuk menghormati mendiang Ahli Parlimen Batu Sapi, Datuk Liew Vui Keong, yang lebih dikenali sebagai VK Liew, dan keinginan untuk mencegah lonjakan lagi kes Covid-19.

“Keputusan kami adalah menunjukkan rasa hormat kepada mendiang Datuk VK Liew yang terakhir memegang kerusi Parlimen Batu Sapi di bawah Parti Warisan Sabah,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Christina, yang juga ketua PKR Sabah, meminta pihak atau individu lain untuk tidak ikut serta atau memastikan sepenuhnya prosedur operasi standard (SOP) sekiranya mereka berhasrat untuk bertanding dalam pilihan raya kecil.

“Dengan mempertimbangkan pengajaran yang diperoleh dari pilihan raya negeri Sabah baru-baru ini, ada keperluan sebenarnya untuk memperketat SOP yang ada untuk melakukan pengundian,” katanya.

Tarikh pengundian untuk pilihan raya kecil Batu Sapi ditetapkan pada 5 Disember, dengan hari penamaan calon 23 November.

Liew berkhidmat sebagai Ahli Parlimen Batu Sapi dari Mei 2018 hingga kematiannya pada 2 Oktober tahun ini, berikutan komplikasi paru-paru.

Baru-baru ini Barisan Nasional, Parti Cinta Sabah (PCS), Parti Solidarity Tanah Airku (STAR), dan Parti Progresif Sabah (SAPP) telah mengumumkan bahawa mereka tidak akan bertanding di kerusi tersebut.

Kedua-dua sayap pemuda PAS dan BN mengatakan bahawa adalah wajar untuk membiarkan Warisan mengekalkan kerusi itu memandangkan wabak yang semakin teruk yang meragut banyak nyawa, dan sistem penjagaan kesihatan Sabah membimbangkan.

Bagaimanapun, Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin malam tadi mengatakan pihaknya belum membuat keputusan mengenai perkara itu.

Muhyiddin, yang merupakan Ketua Parti Pribumi Bersatu Malaysia dan Ketua Perikatan Nasional, mengatakan bahawa pihaknya harus mempertimbangkan pandangan gabungan Gabungan Rakyat Sabah yang baru-baru ini dibuat sebelum membuat keputusan.

Namun, dua parti komponennya – STAR dan SAPP – sudah menyatakan tidak berminat, meninggalkan Bersatu untuk mempertimbangkan kerusi tersebut.

Parti Bersatu Sabah (PBS) adalah antara mereka yang belum menunjukkan sama ada mereka akan bertanding di kerusi tersebut.

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.
wa

[covid-data]
covid