TERKINI
BERITA Pendapat Politik

PRN Sabah tetap diteruskan walaupun kes COVID-19 meningkat – Takiyuddin

September 8, 2020 3:56 pm – zul

TAWAU: Walaupun kes positif COVID-19 di Sabah menyaksikan peningkatan ketika ini, Pilihan Raya Negeri (PRN) terpaksa diteruskan, kata Datuk Takiyuddin Hassan.Kecuali, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang) itu, sekiranya hasil keputusan Mahkamah Rayuan yang mencabar perkenan Tuan Yang Terutama (TYT) Yang Dipertua Negeri Sabah Tun Juhar Mahiruddin, memihak kepada bekas ketua menteri Tan Sri Musa Aman.

“Undang-undang jelas, bahawa apabila berlakunya pembubaran Dewan, kita perlu adakan pilihan raya dalam tempoh 60 hari, kecuali kalau sekiranya ada keputusan di sebaliknya.”Oleh sebab itulah, di mahkamah sekarang ini ada dua kes. Satunya, kes yang mencabar kesahihan pembubaran oleh TYT yang terbaru. Kes yang kedua, kes yang telah lama,” katanya, merujuk kepada kes tahun 2018.

Mahkamah Rayuan semalam menangguhkan prosiding rayuan 33 Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sabah, termasuk Musa, untuk menggantung keputusan Mahkamah Tinggi Kota Kinabalu berkaitan pembubaran DUN oleh TYT pada 30 Julai lepas.Hakim menetapkan prosiding berkenaan disambung hari ini.Namun, kata Takiyuddin, bagi meneruskan PRN Sabah, kerajaan harus menyediakan satu kaedah yang lebih selamat bagi memastikan tiada penularan COVID-19 berlaku di kalangan pengundi.

Tetapi, tambah beliau yang juga Setiausaha Agung Pas, ia pasti akan melibatkan kos yang sangat tinggi.”Pokoknya, mahu atau tidak mahu, kerajaan perlu membuat persiapan walaupun di zaman COVID ni.”Saya pernah jawab di dalam Parlimen, jika sekiranya di seluruh negara dibubarkan Dewan Parlimen dan Dewan Undangan Negeri (DUN), kita terpaksa menyiapkan satu peruntukan yang begitu tinggi.”Kalau pilihan raya umum ke-14 (PRU14) kita membelanjakan sekitar RM500 juta, masa ini, kalau seluruh Parlimen dan DUN di Malaysia ini dibubarkan, kita perlu sekitar RM1.2 bilion,” katanya.Takiyuddin berkata demikian ketika ditemui selepas merasmikan Majlis Makan Malam Perdana Pas yang dihadiri perwakilan dari seluruh negeri Sabah di Dewan Hotel Royal Borneo, malam tadi.

Turut hadir, Timbalan Menteri Sumber Manusia Awang Hashim, Pesuruhjaya Pas Sabah Aminuddin Aling dan Yang DiPertua Pas Tawau Mohamad Husain.Pas turut mensasarkan beberapa kerusi DUN untuk ditandingi di Sabah pada kali ini, yang akan diumumkan dalam waktu terdekat.Suruhanjaya Pilihan Raya pada 17 Ogos lalu menetapkan 26 September ini sebagai tarikh PRN Sabah ke-16.

Sehingga Isnin, daerah Tawau mencatatkan 7 kes baharu dan sebanyak 16 kes sedang dirawat di hospital. Manakala daerah Lahad Datu pula mencatatkan 44 kes baharu dan 52 kes sedang dirawat di wad.Jumlah kes yang sedang dirawat di hospital seluruh Sabah ialah sebanyak 70, turut melibatkan masing-masing satu kes di Kinabatangan dan Semporna.

Sumber- AWANI

comments



Comments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.
wa

[covid-data]
covid