TERKINI
HIBURAN Hiburan PANAS Pendapat

Boikot Mulan menjelaskan: Mengapa sebilangan peminat boikot pembuatan semula Disney

September 8, 2020 5:44 pm – aiman adzhar

Kekayaan kredit dalam pembuatan semula Disney telah menimbulkan kegemparan di media sosial.

Mulan, pembuatan semula aksi langsung Disney dari kartun klasik 90-an yang dikasihi, telah membelah pengkritik.

Ada yang memuji tontonan dan gema tematiknya, sementara yang lain mengkritik watak dan jalan ceritanya. Tetapi ia juga memecah belah media sosial, dengan banyak yang meminta anda memboikot filem baru, yang tersedia di Disney Plus dengan harga $30.

Boikot melingkari dua isu China: Perlakuan terhadap umat Islam Uyghur di wilayah Xinjiang China – di mana beberapa filem itu ditembak – dan tindakan keras China terhadap kebebasan manusia di Hong Kong.

Seperti yang dicatat oleh novelis Jeanette Ng dalam tweet hari Isnin, kredit di Mulan menunjukkan “Terima Kasih Khusus” kepada “Jabatan Publisiti Jawatankuasa Wilayah Autonomi CPC Xinjiang Uyghur.”

Itulah sayap propaganda pemerintah Xianjang Parti Komunis China yang berkuasa, di mana dianggarkan lebih dari satu juta umat Islam Uyghur telah dipaksa memasuki kem pendidikan semula.

Mengaku memerangi fundamentalisme agama dan pemisahan, Parti Komunis China telah memerintahkan umat Islam Uyghur masuk ke kem-kem ini, yang dilaporkan melibatkan buruh murah dengan alasan mendidik semula dan belajar bahasa Mandarin secara paksa, untuk kesalahan termasuk berdoa atau menanam janggut .

Kredit itu juga mengucapkan terima kasih kepada Biro Keselamatan Awam di Turpan, sebuah kota di Xinjiang, yang Oktober lalu mendapat sanksi oleh pemerintah AS di bawah Daftar Entiti kerana pelanggaran hak asasi manusia.

Ada yang menge-tweet – hingga ribuan retweet – bahawa menyokong Mulan sama seperti terlibat dalam pelanggaran hak asasi manusia ini.

yang menjadi perhatiannya adalah komen yang dibuat oleh pelakon utama Mulan, Yifei Liu, Ogos lalu.

“Saya menyokong polis Hong Kong. Anda semua boleh menyerang saya sekarang. Sungguh memalukan bagi Hong Kong,” dia memposting di Weibo.

Dipicu dua bulan sebelumnya oleh rang undang-undang ekstradisi yang akan memberi kuasa pengadilan China daratan atas kes-kes undang-undang Hong Kong yang sensitif, tunjuk perasaan di Hong Kong memuncak baru ketika Liu membuat pernyataan mengenai Weibo.

Mereka yang menentang gerakan itu sering melakukannya bukan dengan secara langsung menyokong China, tetapi dengan menyesuaikan dengan seruan pasukan polis agar protes ganas dihentikan.

“Ini jelas merupakan situasi yang sangat rumit dan saya bukan pakar. Saya harap semua ini dapat diselesaikan segera,” katanya dalam wawancara susulan dengan Entertainment Weekly.

Aktivis dan ahli politik Hong Kong Joshua Wong menyampaikan komentar Liu pada hari Jumaat, ketika filem itu dilancarkan di Disney Plus, mendorong “semua orang yang mempercayai hak asasi manusia untuk #BoycottMulan.” Tweet tersebut mempunyai lebih daripada 27,000 retweet.

Disney dihubungi untuk memberi komen tetapi tidak segera bertindak balas.

Pertama kali diterbitkan pada 7 September 2020 pada 8:46 malam PT.

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.
wa

[covid-data]
covid