TERKINI
Bisnes BIZ

Platform Alibaba latih B40

August 28, 2020 3:37 pm – Zulkiflee Azmee

Alibaba Group melancarkan LiveNOW, sebuah projek inkubasi streaming (siaran) langsung, sebagai sebahagian daripada program tanggungjawab sosial korporat (CSR) untuk memperkasakan komuniti B40 (berpendapatan rendah) di Malaysia. Tujuannya adalah untuk membantu lebih ramai rakyat Malaysia menjana pendapatan melalui e-commerce dan live streaming. Ia bekerjasama dengan Tmall World Malaysia dan Moden Academy, yang akan mengadakan bengkel.

Program latihan dua hari di seluruh negara akan diadakan secara langsung di tiga negeri, Selangor, Pulau Pinang dan Sarawak, dari 3 September hingga 4 Oktober tahun ini. Program CSR menggunakan teknologi untuk kebaikan sebagai sebahagian daripada inisiatif Platform Perdagangan Dunia Elektronik (eWTP) global.

eWTP adalah inisiatif yang dipimpin oleh sektor swasta dan semua pihak berkepentingan, untuk kerjasama awam-swasta untuk menanamkan peraturan e-Perdagangan dan memupuk dasar dan persekitaran perniagaan yang lebih efektif dan efisien untuk pembangunan perdagangan elektronik rentas sempadan (eTrade).

Pada pelancaran maya semalam, pengurus besar Tmall World Malaysia, Jess Lew menunjukkan bahawa pasaran streaming langsung di China adalah yang terbesar di seluruh dunia. Ia bernilai AS $ 4.4 bilion pada tahun 2018 dan terus meningkat. Pandemi Covid-19 telah meningkat sejak awal lagi dalam industri streaming langsung, tambahnya.

“Kami menyedari bahawa B40 menghadapi masa sukar selama wabak ini. Digital dan e-dagang telah menjadi alternatif terbaik bagi rakyat Malaysia, jadi kami bekerjasama dengan Moden Academy dan pelbagai agensi kerajaan negeri untuk membantu meningkatkan kesejahteraan ekonomi [segmen masyarakat ini]. Kemudian, kami juga dapat memperkasakan mereka melalui platform seperti Taobao Malaysia dan Lazada, di mana mereka boleh melakukan streaming langsung di platform ini. “

Lew menambahkan bahawa selain menyediakan akses ke alat dan platform, Kumpulan Alibaba juga menyediakan pemimpin pendapat utama, atau KOL, ekosistem menyeluruh (end to end) yang menyokong latihan mereka dan memberi mereka peluang untuk bekerja dengan jenama. Program ini akan memanfaatkan kepakaran ini dan sumber daya yang luas untuk menyediakan rakyat Malaysia yang memerlukan kemahiran yang diperlukan untuk siaran langsung secara online e-dagang yang berjaya.

Pengasas Moden Academy, Jerry Hang mengatakan, live streaming e-dagang muncul sebagai salah satu kemahiran paling diminati di masa depan dan dia berharap program ini dapat membantu rakyat Malaysia membina penjenamaan dan kedudukan peribadi mereka melalui perjalanan digital mereka dalam masa-masa sukar ini.

“Melalui kursus ini, para peserta dapat mengetahui lebih lanjut mengenai pelbagai aspek live streaming, termasuk merancang visual utama, copywriting dan kemahiran streaming langsung oleh guru kami yang berjaya, yang melakukan live streaming KOL sendiri,” katanya.

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.
wa

[covid-data]
covid