TERKINI
Dalam Negara Politik

SOP baru pilihanraya di Sabah – Covid 19

August 24, 2020 10:09 am –

PUTRAJAYA (23 Ogos): Norma dan kepatuhan baru terhadap prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan adalah antara keutamaan dan mesti dipandang serius oleh semua pihak dalam Pilihan Raya Negeri Sabah (PRN) bulan depan untuk mencegah penyebaran COVID-19.

Timbalan Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Dr Azmi Sharom berkata penambahbaikan terhadap SOP dalam mengendalikan pilihan raya semasa situasi COVID-19 akan dibuat berdasarkan keadaan semasa di Sabah, di mana pilihan raya negeri akan datang, yang akan menjadi yang ke-16 dan melibatkan pertandingan untuk 73 kerusi DUN.

Dengan pengalamannya dalam mengendalikan pilihan raya kecil Chini di Pahang pada awal Julai dan pilihan raya kecil di Perak pada 29 Ogos lalu, kedua-duanya semasa wabak COVID-19, dia mengatakan SPR sedang memperhebat persiapan untuk pilihan raya Sabah dengan memastikan kesihatan dan keselamatan protokol untuk proses pemilihan berjalan lancar.

“Di Sabah, mungkin berbeza … pencalonan belum diadakan dan kami tidak boleh menguatkuasakan lagi buat masa ini. Semasa kempen dimulakan, ianya akan berbeza. Saya harap orang ramai sedar bahawa pada masa ini, yang paling penting adalah keselamatan mereka, ”katanya dalam wawancara dengan Bernama di sini.

Azmi berkata, yang paling penting ialah calon, jentera parti dan pengundi mengutamakan kesihatan dan kebersihan mereka ketika menjalankan tanggungjawab dan menjamin hak demokrasi mereka.

“Saya ingin tekankan di sini, bagi calon yang terlibat, SOP semasa adalah terhad dari segi jumlah orang yang dapat menghadiri ceramah (ceramah politik), tempat ceramah juga mesti dipantau. Peserta harus mengimbas suhu badan mereka, dan nama mereka harus dicatat untuk membolehkan pengesanan dilakukan.

“Jumlah maksimum yang dibenarkan ialah 250 orang berdasarkan kawasan tempat. Sekiranya tempatnya kecil, ini bermaksud jumlah (peserta) juga kecil. Tidak boleh berjabat tangan dan memeluk orang. Terlalu ramai seperti sebelumnya tidak dibenarkan. Ini adalah norma baru bagi setiap calon ketika mereka berkempen. Selagi COVID-19 masih ada, kita perlu berwaspada, ”katanya.

SPR telah menetapkan 26 September untuk Pilihan Raya Negeri Sabah, dengan hari penamaan calon pada 12 September dan pengundian awal pada 22 September. Terdapat 1.12 juta pemilih berdaftar di Sabah.

Untuk memastikan hari pengundian yang lancar, Azmi berkata SPR akan mengedarkan kad pemilih kepada semua pemilih yang berdaftar, yang antara lain terkandung nama, pusat pengundian, aliran mengundi dan mencadangkan waktu untuk mereka memberikan suara.

Dia menasihati para pengundi untuk mengikuti waktu yang disarankan untuk mengundi bagi mengelakkan kesesakan di pusat-pusat pengundian.

“Kami mempunyai pengalaman dalam pilihan raya kecil Chini dan setakat ini, kami bersyukur kerana tidak ada kelompok COVID-19 Chini yang dikesan, dan kemudian pilihan raya kecil Slim RIver. Ada banyak peningkatan dari segi tatacara operasi standard yang dibincangkan dengan Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan Kementerian Kesihatan (KKM), ”katanya.

Mengenai peningkatan SOP untuk pilihan raya kecil ini, dibandingkan dengan pilihan raya kecil Chini, Azmi mengatakan SPR menekankan pada kekerapan kebersihan, di mana pengundi harus membersihkan tangan mereka sejak mereka memasuki pusat pengundian, di bilik mengundi, setelah mencelupkan jari mereka ke dalam dakwat dan sekali lagi sebelum keluar dari bilik mengundi.

“Saya yakin bahawa masa yang diambil untuk melakukannya tidak melebihi masa ketika SPR melakukan pilihan raya ketika tidak ada COVID-19. Pengalaman dalam pilihan raya kecil Chini akan digunakan di Sabah, ”tambahnya.

Katanya, SPR akan memastikan bahawa pilihan raya dijalankan sesuai dengan SOP yang ditetapkan oleh MKN dan KKM kerana isu kesihatan awam menjadi keutamaan bagi SPR.

Pilihan raya negeri Sabah dianggarkan menelan belanja RM186 juta, dengan jumlah 30,540 individu terlibat akan dilantik untuk menguruskan proses pilihan raya, yang akan melibatkan 741 pusat mengundi dengan jumlah 2.540 aliran.

Azmi berkata akan ada sejumlah 332 tempat mengundi aliran baru, termasuk lebih daripada 12,000 warga emas dan orang kurang upaya (OKU) yang berdaftar dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat.

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.
wa

[covid-data]
covid