TERKINI
Dalam Negara

Jawatankuasa khas pekerja asing dibentuk

August 5, 2020 3:11 pm – zul

KUALA LUMPUR: Satu jawatankuasa khas telah dibentuk untuk menentukan bilangan pekerja asing berdaftar di negara ini, kata Datuk Seri M. Saravanan.

Menteri Sumber Manusia mengatakan langkah itu perlu kerana terdapat kelemahan dalam sistem mengenalpasti bilangan pekerja asing sekarang.

“Perdana Menteri mengarahkan penubuhan sebuah jawatankuasa khas yang diketuai oleh seorang menteri kanan untuk menangani perkara itu supaya kita dapat memperoleh jumlah pekerja asing yang tepat,” katanya ketika menjawab soalan tambahan yang diajukan oleh Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail (PH-Bandar Baru Kulim) di Dewan Rakyat pada hari Rabu (5 Ogos).

Dia bersetuju dengan Saifuddin bahawa agensi kerajaan yang berbeza memberikan angka yang berbeza, sehingga menyukarkan kerajaan untuk mengeluarkan polisi mengenai pekerja asing.

“Jawatankuasa ini menyedari kekurangan dan Kementerian Dalam Negeri telah menyetujui platform bersama untuk menentukan jumlah sebenar pekerja asing.

“Sebagai contoh, Kementerian Sumber Manusia harus menjawab pertanyaan mengenai pekerja asing di Parlimen, namun data sebenar berada di Kementerian Dalam Negeri,” tambahnya.

Sebelumnya, Datuk Seri Abdul Azeez Abdul Rahim (BN-Baling) memberitahu Dewan bahawa berdasarkan data Jabatan Imigresen, jumlah pekerja asing yang berdaftar telah menurun dari 1.98 juta pada bulan Januari kepada 1.54 juta pada bulan Mei tahun ini.

Pada masa ini, Saravanan mengatakan terdapat pembekuan pengambilan pekerja asing di semua sektor sehingga akhir tahun ini.

Dia juga mengatakan bahawa pada 1 Julai, majikan harus mengiklankan kekosongan di portal Jobs Malaysia sekurang-kurangnya 30 hari.

“Pengilang hanya dibenarkan mendapatkan pekerja asing dan ekspatriat sekiranya kekosongan tidak diisi oleh penduduk tempatan,” tambahnya.

Saravanan berkata, kerajaan akan meneruskan langkah-langkah untuk mengurangkan pergantungan negara kepada pekerja asing selepas Covid-19.

Minggu lalu, Saravanan mengatakan bahawa kerajaan akan mempertimbangkan permohonan untuk membenarkan majikan di sektor pembinaan, perladangan dan pertanian untuk memohon pekerja asing setelah pembekuan berakhir pada akhir tahun.

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.
wa

[covid-data]
covid