spot_img
spot_img

Semua Demi Kebaikan HARAPAN

spot_img

Cadangan Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim agar pengerusi Pakatan Harapan bertindak selaku penyelaras tanpa peranan eksekutif akan menjadi sukar untuk dilaksanakan.

Demikian dinyatakan Ketua Biro Strategi dan Dasar Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU), Datuk Rais Hussin Mohamed Ariff.

“Agak sukar mempunyai seorang pengerusi yang tidak mempunyai peranan eksekutif, saya fikir apa yang dimaksudkan oleh Anwar ialah bagaimana untuk membina konsensus dalam perbincangan, yang boleh diterima dalam sebuah parti demokratik,” katanya kepada

- Advertisement -

Merujuk kepada BERSATU, Rais menegaskan bahawa sebagai pengerusi, Tun Dr Mahathir Mohamad membenarkan ruang bagi semua anggota majlis tertinggi untuk menyatakan pandangan mereka.

“Dia tidak kata: Kamu mesti lakukan seperti yang saya katakan.”

Menekankan pentingnya struktur berasaskan konsensus, ini juga akan memastikan bahawa akan ada semak dan imbang, katanya.

- Advertisement -

“Dan tidak seorang pun atau ada parti yang dominan seperti yang sedang berlaku kepada Umno.

“Kami dalam BERSATU sangat berhati-hati memastikan kami tidak mengulangi kesilapan di mana seseorang menjadi terlalu kuat pada akhirnya sehingga menjejaskan negara dengan begitu teruk,” katanya.

Dalam satu kenyataan baru-baru ini, Anwar berkata beliau tidak mahu Pakatan Harapan (HARAPAN) mencalonkannya sebagai perdana menteri dan menggesa BERSATU menimbang semula cadangan mengisi kedua-dua jawatan pengerusi dan presiden dalam gabungan itu.

Rais berkata isu BERSATU mahu mengisi jawatan pengerusi dan presiden HARAPAN tidak timbul kerana parti itu hanya mencadangkan satu orang.

“Jadi saya tidak melihat isu BERSATU mengawal dua jawatan tertinggi,” katanya.

Beliau berkata, matlamat BERSATU kini adalah untuk menentukan “apa yang rakyat inginkan” dan mencari formula yang betul bagi parti itu.

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

comments

Muat turun applikasi Berita Tular di Apple Store atau Google Play sekarang


Dapatkan informasi terkini di emel anda. Langgan secara percuma.

Terkini

spot_img
spot_img