TERKINI
Politik

Masjid Bukan Pentas Ceramah-PAS

June 1, 2017 5:55 am – Aiman Shahar

KOTA BHARU: PAS menasihatkan mana-mana pihak terutama anggota Parlimen bukan Islam agar tidak menyalahgunakan masjid sebagai pentas untuk ceramah politik walaupun dibenarkan menziarah.

Naib Presiden Datuk Mohd Amar Nik Abdullah berkata walaupun orang bukan Islam dibenarkan pergi ke masjid namun dalam masa yang sama mereka perlu sopan dan menjaga tatacara dalam masjid.

“Kalau dia pergi sebagai seorang wakil rakyat bagi saya itu tak jadi masalah…(tapi) tak sepatutnya kalau guna untuk (tujuan) politik,” katanya ketika ditemui pemberita selepas menghadiri mesyuarat Exco Kerajaan Kelantan di Kompleks Kota Darul Naim di sini hari ini.

Semalam, Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah dilaporkan murka dan dukacita terhadap tindakan Anggota Parlimen Subang R Sivarasa, yang didakwa mencemarkan kesucian Masjid An Nur Kampung Melayu Subang apabila memberi ceramah berkaitan politik di masjid itu, Rabu lepas.

Pengarah Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) Datuk Haris Kasim dipetik sebagai berkata perkara itu dimaklumkan kepadanya secara peribadi oleh baginda sendiri.

Mohd Amar berkata walaupun ramai wakil rakyat PAS pergi ke masjid dan surau terutama ketika Ramadan untuk bertarawih dan sebagainya, namun mereka tidak pernah sekalipun menggunakan tempat ibadat tersebut untuk mengadakan ceramah politik.

commentsComments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.
jendela
bestride

Bancian

Adakah anda mahukan kabinet menteri Malaysia dirombak kerana prestasi mereka tidak memuaskan rakyat ?

View Results

Loading ... Loading ...
wa

covid
doc24
ebitmart