TERKINI
TIPS Trending

Puasa? Siap Sedia Dengan 4 Perkara Ni Dulu

May 30, 2017 12:05 am – Arman Danial

Apa yang selalu disiapkan ketika puasa? Selalunya badan kita mesti terkejut bila mula puasa pertama. So nak pastikan badan kita tak terkejut, persiapkan diri dengan 4 perkara ni.

1. Kurangkan hidangan makanan

Mulakan makan dengan hidangan kecil. Kurangkan juga makan makan makanan yang masin dan manis, banyakkan minum air kosong untuk biasakan diri.

2. Jangan asyik nak mengunyah je

Selalu bila time kerja depan computer kerja duk mengunyah keropok lah, gula-gula lah apa semua, baik hentikan. Tabiat tu buatkan korang rasa lapar je nanti masa bekerja pada bulan puasa nanti. Haa bahaya tu! Hehe

3. Makan lebih awal

Ambil sarapan pagi lebih awal dari biasa. Takde lah badan tu terkejut tiba-tiba bila nak sahur masa puasa nanti.

4. Betulkan jadual tidur

Kalau selalunya yang suka tidur pukul 12 malam tu, mulakan lah tidur lebih awal yee. Kang tak pasal-pasal terlajak nak bangun sahur. Menangis tak berlagu nanti. Haha

Sumber: Hanasuva

comments



Comments

Artikel Secara Terus

Dapatkan berita dan informasi terkini secara terus ke email anda.
jendela
bestride

Bancian

Adakah anda mahukan kabinet menteri Malaysia dirombak kerana prestasi mereka tidak memuaskan rakyat ?

View Results

Loading ... Loading ...
wa

covid
doc24
ebitmart