test
spot_img
spot_img

Tun M Berfikir Sebagai Pembangkang- DS Johari Baharum

spot_img

JITRA – Bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad akan terus mengeluarkan kenyataan yang memburuk-burukkan usaha Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak semata-mata untuk meraih sokongan rakan sekutu pembangkang yang lain.

Timbalan Menteri Pertahanan Datuk Seri Mohd Johari Baharum berkata seperti yang diketahui umum, Dr Mahathir sudah pun menjadi pembangkang, justeru segala tindakan dan keputusan yang dibuat kerajaan sudah tentu tidak betul pada kaca matanya.

“Dr Mahathir bukan lagi perdana menteri, dia kini berada bersama barisan pembangkang yang dahulunya sangat dibenci oleh beliau sendiri, dia tidak ubah seperti seorang pelakon,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan majlis gotong royong di Sekolah Menengah Kebangsaan Pulau Nyior di sini hari ini.

- Advertisement -

Beliau mengulas kenyataan Dr Mahathir dalam catatan blognya yang mendakwa Malaysia tidak lagi dapat mengamalkan dasar luar berkecuali seperti sebelum ini selepas projek penambahbaikan Pelabuhan Melaka dan Kuantan siap kelak kerana ia bakal menjadi markas tentera laut China.

Datuk Seri Johari Baharum

Mohd Johari berkata, Malaysia mempunyai hubungan diplomatik yang cukup baik dengan semua negara selain mengamalkan dasar berbaik-baik dengan Rusia, Amerika Syarikat dan China.

“Kita ada askar pengaman di seluruh dunia, sekarang ini ada 815 orang anggota kita bertugas di beberapa buah negara, kerana itu kita tidak ada masalah kerana kita biasa berhadapan dengan semua keadaan,” katanya.

- Advertisement -

Tambahnya, tindakan bekas perdana menteri itu tidak lain hanya untuk menjatuhkan Perdana Menteri dan kerajaan sendiri, memandangkan Najib sekarang dilihat sebagai pemimpin yang lebih baik daripada Dr Mahathir sendiri kerana mempunyai hubungan rapat dengan pemimpin dunia.

“Misalnya hujung minggu ini perdana menteri akan ke Arab Saudi, mesti Tun Dr Mahathir akan cakap macam-macam sedangkan kita tahu mesti akan ada perkara baik diumumkan Najib selepas itu,” katanya.

Terdahulu, beliau meluluskan peruntukan RM20,000 untuk membina sebuah pusat Pendidikan Khas di SMK Padang Nyior yang dijangka akan siap dibina sebelum bulan Ramadan.

Projek pembinaan yang merupakan kerjasama Kementerian Pertahanan bersama pengurusan sekolah itu akan dibina oleh lebih 10 anggota dari Rejimen Askar Jurutera Diraja 2 Divisyen. – Bernama

What’s your Reaction?
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0

comments

Muat turun applikasi Berita Tular di Apple Store atau Google Play sekarang


Dapatkan informasi terkini di emel anda. Langgan secara percuma.

Terkini

spot_img
spot_img